eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Cleaning home table sanitizing kitchen table surface with disinfectant spray bottle washing surfaces with towel and gloves. COVID-19 prevention sanitizing inside.
Nyitókép: Maridav/Getty Images

A második Covid-karácsony idején kevesebb elővigyázatosság kell majd

Tavaly sok olyan óvintézkedést is bevezettünk, amelyről idővel kiderült, hogy a valóságban nem jár nagy előnyökkel.

A pandémia kezdetén a fertőtlenítőt is fertőtlenítettük, a használt maszkot légmentesen elzártuk és vásárlásból hazaérve azonnal levettük a kint hordott ruhát. A járvány másfél éve alatt aztán a MedicalXpress cikke szerint kiderült, mely óvintézkedéseknek van kisebb, és melyeknek nagyobb jelentőségük. Az alapos és gyakori kézmosásról a pandémia után sem lesz érdemes lemondanunk, de vannak olyan egykori szabályok, amelyek mára érvényüket vesztették.

Ebben segít, hogy ismerjük a koronavírus terjedésének pontos módját: ez lehet a vírussal szennyezett levegő belélegzése, a szennyezett levegő nyálkahártyánkra kerülése például azáltal, hogy valaki ránk köhög, illetve szennyezett felület, majd azt követően szemünk vagy szánk megérintése.

Fertőtlenítés

Nem arról van szó, hogy egy covidos beteg otthonában nem kell a közelében található felületeket rendszeresen fertőtleníteni, hanem arról, hogy nem kell mindent és folyton fertőtleníteni. Megtanultuk, hogy nem kell minden, a háztartásba kerülő tárgyat áttörölni, a megérkező csomagokat karanténba tenni, mivel a vírus a valóságban nem él meg olyan jól a felületeken, mint amennyire attól tartottunk. A kézmosás viszont fontos.

Kesztyűviselés

Nem kell már odakint folyton gumikesztyűt viselni sem, ehelyett is sokkal fontosabb az, hogy rendszeresen mossunk kezet. Ha valaki egy koronavírusos beteget ápol, értelme lehet még mindig annak, hogy kesztyűt húzzon, viszont ez esetben arra is figyeljen, hogy kifordítva vegye azt le kezéről és ne próbálja meg később újrahasznosítani.

Visszatérhet a kézfogás

Itt lehet az ideje annak is, hogy esetleg könyökmozdulattal próbáljuk meg felidézni a kézfogások gesztusát: persze, ha egy koronavírusos ráköhög a kezére, majd azzal fog kezet velünk, mi pedig ezt követően a szemünkbe vagy a szánkba nyúlunk, jó eséllyel megfertőződünk, de ha kézfogás után kezet fertőtlenítünk, mielőtt az arcunkon matatnánk, más a helyzet.

Kinti maszkviselés

A maszkok hatékonysága a pandémia egyik legjobban kutatott témája lett. A beltéri maszkviselés témája más, de a szabadban a szakértők szerint nem szükséges maszkot húzni, főként megfelelő távolság tartása esetén. Nagy tömegben, igen fertőzött környéken vagy olyan esetben, ha például a társak közelségével együtt járó sportot űzünk, szükség lehet a maszkra.

Ha viszont nekünk biztonságérzetet ad a maszk, viseljük bárhol, bármikor, csak megfelelő módon. A jól illeszkedő maszk megvédhet a fertőzéstől, ráadásul nem kell már lemondanunk az FFP2-maszkokról sem azért. hogy az egészségügyben dolgozók hozzájuthassanak azokhoz. Már mindenféle maszktípusból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre.

A vizes tevékenységek kerülése

Akár medencéről, akár tengerpartról legyen szó, tudjuk, hogy a vírus nem terjed a víz által. Ha mástól megfelelő távolságra úszunk, az persze sokkal nagyobb biztonságot jelent, mintha egy jakuzziban egy fertőzött mellett ülünk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×