eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Dr John Healy, Queensland Museum

Új fajra bukkantak egy magángyűjteményben

Jelenleg csak egy maroknyi üres héj áll a kutatók rendelkezésére.

Újabb puhatestűfajt fedezett fel a Queenslandi Múzeum kurátora, amikor Thora Whitehead puhatestű-kutató az intézménynek adományozott különleges gyűjteményét vizsgálta át. A faj a szakértő után az Amoria thorae nevet kapta.

Nagyon ritka fajról van szó, amelynek élő példányát még nem látták: jelenleg csak egy maroknyi üres héj áll a kutatók rendelkezésére, melyeket az 1970-es években vonóhálók segítségével halásztak ki egy Új-Dél-Wales északi részétől Queensland állam délkeleti részéig húzódó területről - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő portál.

A Thora Whitehead Collection a tengeri kagylók legnagyobb és legátfogóbb magángyűjteménye Ausztráliában, számtalan ritkaságot és külföldi fajt tartalmaz.

A Queenslandi Múzeum kurátora, John Healy elmondása szerint régóta tudott arról, hogy valószínűleg létezik egy még ismeretlen húsevő tengeri csigafaj, amely Ausztrália keleti partvidékéről származik. Egy könyvben látta illusztrációként ennek a tengeri csigának a héját, de a faj hivatalosan nem volt azonosítva.

"Így el tudják képzelni az örömömet, amikor az új kollekciót fotózva nemcsak egy, de két egyedét is megláttam ennek a potenciálisan új fajnak"

- mondta Healy.

Az egyedeket Cape Moreton közelében, 110 méteres mélységből hozták fel.

Két további egyedet is talált a kutató, melyeket más név alatt katalogizáltak. Ezen négy egyed alapján írták le az új fajt, az Amoria thorae-t.

Healy elmondta, hogy Whitehead több mint 200 ezer fajt tartalmazó gyűjteménye nemcsak a Queenslandi Múzeum puhatestű-kollekcióját bővíti, hanem a nemzetközi tudományos közösséget is segíti kutatásaiban.

Az anyag nagy részét Thora Whitehead 50 év alatt gyűjtötte Ausztrália, különösen Queensland partvidéke mentén különböző élőhelyeken, például mangroveerdőkben, strandokon, sziklafalakon és korallzátonyoknál - mondta Healy.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×