eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ferencz Orsolya Ildikó űrkutatásért felelős miniszteri biztos, józsefvárosi önkormányzati képviselő felszólal a Századvég Alapítvány Budapest címmel rendezett konferenciáján a második kerületi Haris Parkban 2019. szeptember 25-én.
Nyitókép: Fotó: MTI/Mónus Márton

Ferencz Orsolya: 170 magyar jelentkezett az ESA-nál űrhajósnak

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az amerikaiakkal közös programról is beszélt.

Több mint 170 magyar jelentkezett az Európai Űrügynökségnél (ESA) űrhajósnak – mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Világgazdaságnak adott interjújában.

A szakember elmondta, három területre toboroz az ESA: projekt- és professzionális asztronautát keresnek, valamint paraasztronautát. Az utóbbiról azt is közölte, hogy egy kísérleti program része. Mivel egyre nagyobb és távolabbi missziókat terveznek, nem lehet garantálni, hogy a küldetés során végig olyan egészségi állapotban lesz az űrhajós, mint induláskor. „Ezért szeretnék azt vizsgálni, hogy végtaghiány miatt speciális keringési rendszerrel rendelkező szervezet mire képes” – idézi az interjúban elhangzottakat a Hvg.hu. Erre két magyar parasportoló is jelentkezett.

A híroldal felidézi, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július végén jelentette be, hogy egy magyar űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, az amerikai modulra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket.

A miniszteri biztos az Axiom Space-szel közös programról azt mondta, várják a 40 év alatti természettudományos végzettségűek (technológiai, mérnök vagy matematikai szektorban jártasak) jelentkezését. Ferencz Orsolya azt is hozzátette, a szaktudás mellett vizsgálják a kiválasztás során az extrém stressztűrő képességet és számos fizikai kritériumnak is meg kell felelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×