eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Luca Parmitano, az Európai Űrügynökség, az ESA olasz űrhajósa búcsúzkodik egy busz ajtajában, amint szállásáról elindul a kilövőállásra a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontjában 2019. július 20-án. Parmitano Andrew Morgannal, a NASA amerikai és Alekszandr Szkvorcovval, a Roszkozmosz orosz űrhajósával a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra utazik a Szojuz MSz-13 űrhajó fedélzetén a 60-61-es expedíció keretében.
Nyitókép: Luca Parmitano, az Európai Űrügynökség, az ESA olasz űrhajósa, amint elindul a kilövőállásra a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontjában 2019. július 20-án. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Mesterséges intelligencia is teszteli a magyar űrhajósokat

Százötven magyar - köztük három fogyatékkal élő - jelentkezett űrhajósnak az Európai Űrügynökség pályázatán - tájékoztatta az InfoRádiót a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. Ferencz Orsolya hozzátette: a leendő asztronautákat 22 ezer ember közül két évig tartó, hat lépcsőből álló, mesterséges intelligenciát is alkalmazó tesztelés során választják ki. Az évtized közepén egyébként indul a magyar űrprogram is.

Tizenegy éve nem keresett új űrhajósokat az Európai Űrügynökség, most ez egy hiánypótló pillanat volt, amikor újra megnyitotta a tagállamok számára a lehetőséget, hogy jelentkezzenek az állampolgáraik az űrhajós programba - mondta az InfoRádió kérdésére Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa.

Magyarország az Európai Űrügynökségnek (ESA) 2015 óta a teljes jogú tagja, 2018-ban a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz került át a szektor felügyelete és koordinálása - idézte fel.

Hozzátette: 2019-ben csatlakoztunk minden olyan opcionális programhoz az ESA-ban, ami lehetővé teszi, hogy magyar állampolgárok is jelentkezhettek az űrhajós programba.

Három különböző területen toboroztak:

  • professzionális űrhajós mint foglalkozás,
  • projektasztronauta, ide olyan embereket kerestek, akik majd egy egy konkrét küldetésre elküldhetők lesznek a világűrbe az űrállomásra vagy esetleg majd a Hold körüli műre állomásra.
  • A harmadik és egyben legérdekesebb felhívás a paraasztronauta, ez a történelemben először fordul elő, hogy olyan embereket is kifejezetten keresnek, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, valamely végtagjuk esetleg hiányzik.

Összességében az Európai Űrügynökség országaiból 22 589 jelentkezés érkezett 25 államból, ez egy óriási szám.

Magyarországról 150 fő jelentkezett, 77 százalékuk férfi, 23 százalék pedig nő,

és 3 paraasztronauta jelentkező is van, akik a Paralimpiai Bizottság jóvoltából tudtak jelentkezni a programba.

A követelményekről Ferencz Orsolya elmondta: ahhoz, hogy valaki eséllyel pályázzon, 150 és 190 centiméter közé kell esnie a testmagasságának, a testsúlyra vonatkozó megkötés is volt, 50 éves korig lehetett jelentkezni, illetve fontos volt a műszaki vagy természettudományos előképzettség, hiszen nagyon komoly kutatási feladatokat kell majd ellátni.

Két évig tartó hatlépcsős válogatási folyamat veszi most kezdetét. A jelentkezők közül az első lépésben egy mesterséges intelligencia fogja kiválasztani azokat, akik adminisztratívan a legalkalmasabbnak tűnnek, és onnan indul el majd a szűrési folyamat.

A pszichés terhelhetőség, a fizikális terhelhetőség illetve a felkészültség egyaránt számítani fog, tehát ez egy hosszadalmas folyamat lesz

A végére 4 vagy 6 professzionális asztronauta és 22 projekt asztronauta lesz, akik majd csatlakozhatnak az Európai Űrügynökség űrhajós flottájához - fejtette ki.

A magyar jelentkezők esélyeiről Ferencz Orsolya elmondta: abból a szempontból nagyon jó eséllyel pályáznak, hogy az ország teljes jogú tag és komoly befizetője már az Európai Űrügynökségnek. Kétségkívül igaz, hogy hatalmas a túljelentkezés, hiszen 22 589 jelentkezőből fogják kiválasztani az alig 30 embert. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen nagyon komoly versenyre kell számítani - emelte ki.

A magyaroknak, akik esetleg a világűrben képzelik el a munkájukat, az a jó hír, hogy várhatóan az évtized közepén saját nemzeti kutatóűrhajós programot is indít Magyarország, ami azt jelenti, hogy kifejezetten a magyar állampolgárok számára teszi lehetővé, hogy a világűrbe fel tudjanak jutni és ott dolgozni tudjanak. Így tehát két lehetőségük is van azoknak a magyaroknak, akik űrhajósok kívánnak lenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×