INFORÁDIÓ
2021. október 26. kedd
Dömötör

koronavírus

gyógyszer

bgp-15

Új magyar hatóanyag ad reményt a legsúlyosabb koronavírus-fertőzötteknek

Új magyar hatóanyag ad reményt a legsúlyosabb koronavírus-fertőzötteknek

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

A sejtek energiatermelésének növelésében korábban kiváló eredményeket mutatott a BGP-15, emellett a sokszervi leállást is megelőzheti.

Csökkentheti a súlyos lefolyású koronavírus-betegségek számát az a magyar fejlesztésű BGP-15 hatóanyag, mely esetében kilenc kórházban kezdődik meg a klinikai tesztelés következő fázisa. A kutatók patikában kapható, vényköteles készítményt szeretnének létrehozni.

A BGP-15-öt egy magyar vegyészcsoport szintetizálta mintegy 30 évvel ezelőtt. A kettes típusú diabétesz kezelése volt a céljuk, de végül abbamaradt a klinikai tesztelés. A molekulával később számtalan külföldi kutatócsoport foglalkozott, és az elmúlt években több komoly hatását fedezték fel.

A Mitochon Technologies új irányban, a koronavírus-betegség gyógyításában folytatta a fejlesztéseket –mondta el Bicskei László ügyvezető, a klinikai program irányítója.

"Nagyon erős sejtprotektív hatása van a szernek. Azt látjuk, hogy ez nagyon fontos lehet a koronavírus elleni védekezésben azoknak a betegeknek az esetében, akik különösen hajlamosak lehetnek a súlyos lefolyásra. A szer csökkenti az oxidatív stresszt, javítja a mitokondriális funkciót,

lassítja a tüdőfibrózis kialakulását, megakadályozhatja a citokinvihar kialakulását, el tudja kerülni a súlyos szervi károsodást.

Amikor nagy baj lesz, sokszor öngerjesztően súlyosbodnak a problémák, és a mi szerünkről kimutattuk, hogy védi a májat, a szívet, a vesét, a vállizmot, a petesejtet, a sejtek energiatermelő rendszerét, így fokozza a stressz elleni természetes védekezőrendszer működését."

Bicskei László hozzátette: a klinikai fázis kettes, hármas vizsgálatai a kecskeméti, a jászberényi és a gyöngyösi kórházban már elindultak, de hamarosan megkezdődhetnek a Dél-pesti Centrumkórházban is. Összesen kilenc helyen folynak majd a klinikai vizsgálatok, amelyek otthon lábadozó pácienseket érintenek, így nem terhelik pluszban az egészségügyi betegellátó-rendszert.

"660 beteget tervezünk bevonni a vizsgálatokba, de csak frissen igazolt betegekről lehet szó, olyan igazolt krónikus alapbetegséggel, ami valószínűsíti a súlyos lefolyást. Ilyen a cukorbetegség, a szívbetegség, a kóros elhízás. Erre azért van szükség, mert a vizsgálat célja az, hogy bebizonyítsuk, a szer segítségével tudjuk csökkenteni a kórházba kerülés valószínűségét. Ha lesznek eredmények, akkor tudunk törzskönyvezésért folyamodni" – mondta az ügyvezető.

Egy beteg 28 napon át vesz részt a vizsgálatban. Ezt követően összegzik és elemzik az adatokat, majd benyújtják a magyar gyógyszerészeti hatósághoz.

A szer nem SARS-CoV-2-specifikus, így a várakozások szerint egyéb súlyos lefolyású légúti fertőzések esetén is hatásos lehet.

Nyitókép: YouTube/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Orosháza

Kapcsolódó hang

Új gyógyszer klinikai tesztelése – Bicskei László
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018