INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

genetika

klímaváltozás

mamut

klónozás

dns

The body of a frozen baby mammoth which was buried in permafrost of the Yamal Peninsula, Siberia for 40,000 years is unveiled in Chai Wan. It will be exhibited in ifc mall in Central from 12 April 2012 till 10 May 2012. 10APR12 (Photo by Dickson Lee/South China Morning Post via Getty Images)

Egy réges-régen kihalt állatfaj feltámasztásán dolgoznak

Infostart

Egy biogenetikai kutatással foglalkozó cég, a Colossal 15 millió dollárt gyűjtött össze a mamutok újbóli életre keltéséhez. A tudósok szerint hat éven belül már jöhetnek is az első borjak, amelyeknek a klímaváltozás elleni harcban is szerepet szánnának.

Az már korábban is felmerült, hogy az őskori emlősöket a maradványaikból szerzett DNS alapján klónoznák, és ezzel újraélesztenék. Már voltak is erre vonatkozó kísérletek, sőt a kihalás szélén álló állatok klónozását már meg is kezdték – írja az Index.

A lap hozzáteszi, hogy a Colossal most egy olyan projektre gyűjtött össze 15 millió dollárt, amelynek részeként

egy mamut–elefánt keveréket hoznának léter.

Lényegében olyan embriókat alkotnának laboratóriumi körülmények közt, amelyek részben a mamutok DNS-ét is magukban hordozzák. Első lépésként a ma már a kihalás közelében álló ázsiai elefántoktól – amelyek a mamutok távoli rokonai – vesznek mintákat, és azokat oly módon „programozzák” újra, hogy a mamutok örökítőanyaga is részüket képezze.

Elsősorban azokat a géneket ültetnék így át, amelyek a mamutok szőrzetéért, zsírszöveteiért, valamint általánosságban a hideg éghajlathoz való adaptációért voltak felelősek. Az így létrehozott embriókat aztán egy nőstény elefántba vagy egy mesterséges méhbe ültetnék. Ha minden a terv szerint halad, akkor a tudósok szerint

hat éven belül megszülethetnek az első mamut-elefánt borjak.

„Egy olyan élőlényt akarunk létrehozni, amelyik funkcionálisan hasonló a mamuthoz, jól elvan –40 fokon, és elvégzi mindazt, amit a mamutok és az elefántok szoktak csinálni, így például kidönti a fákat” – fejtette ki George Church, a Harvard genetikaprofesszora a The Guardiannek.

A projekt az ázsiai elefántok túlélését is szolgálja, amik így az északi sarkkörön túl eső területeken is meg tudnának honosodni. Ez pedig a tudósok szerint végső soron a klímaváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárulhatna, segítve visszaállítani a tundra élővilágát.

Más tudósok viszont szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a mamut-elefántok bevetése elegendő lenne a sarkköri területek átalakításához.

Nyitókép: Dickson Lee/South China Morning Post via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018