eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay.com,

Mégsem halt ki az ezüstfejű antechinus

A queenslandi nemzeti park munkatársai egyszer csak több példányt vettek észre belőle.

A kihaltnak vélt, cickányra hasonlító ezüstfejű antechinus (Antechinus argentus) egyedeit fedezték fel kutatók a queenslandi Bulburin Nemzeti Parkban.

A ritka erszényes tehát túlélte a térségben 2019-20-ban pusztító bozóttüzeket - állapították meg hétfői közleményükben a tudósok.

A tűz a Queensland keleti részén fekvő Bulburin Nemzeti Park jelentős részén hamuvá égette a faj élőhelyét, és a tudósok nagyon aggódtak, hogy a 2013-ban azonosított ezüstfejű antechinus teljesen odaveszhetett a természeti katasztrófában.

A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatója, Andrew Baker beszámolója szerint a felégett és épen maradt területeken összesen 21 példányt találtak a különleges fajból. Mint hangsúlyozta, ez nagyon jó hír, azt jelenti, hogy a faj fennmaradt.

A faj jellegzetessége, hogy

hím példányai a rendkívül intenzív párzási időszak végére bele is halnak a jelentős stresszbe.

A rovarokkal és pókokkal táplálkozó hím ezüstfejű antechinusok rendszerint elpusztulnak ez első, mintegy két hétig tartó párzási időszak után. A nőstények viszont ritkán, de akár három párzási időszakot is megélnek.

Baker magyarázata szerint a hímeknél a túl nagy herék miatti magas tesztoszteronszint megakadályozza a kortizol stresszhormon blokkolását. Ezért a szaporodási időszakban túlcsordul bennük a kortizol, ami végül megmérgezi őket. A tudósok május végétől június elejéig keresőkutyák segítségével kutatták fel az erszényeseket a Természetvédelmi Világszervezet ausztrál hivatalának támogatásával megvalósult projektben.

Baker arra is rámutatott, hogy a klímaváltozás miatt a faj továbbra is veszélyben van, hiszen a súlyos aszályok és az így kialakuló bozóttüzek a létüket fenyegetik. Emellett a nem őshonos ragadozók, például a macskák és más állatok, szarvasmarhák, lovak és vaddisznók is veszélyeztetik életüket és élőhelyüket.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×