INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

ibm

számítógép

informatika

digitális

intel

microsoft

UNITED KINGDOM - APRIL 04:  The IBM Personal Computer System was introduced to the market in early 1981, at a time when IBM was the worlds largest mainframe computer manufacturer. Such was IBMs reputation that 200,000 of the PCs were sold in the first year. As a result it set a standard by which every other computer company was to be measured. The microcomputer market had grown from its beginnings in the kit building hobby market to a potential billion-dollar industry. The IBM PC used the Intel 8088 microprocessor, a factor which was also pivotal to Intels growing success. The machine used magnetic tape to load data, and featured an optional floppy disk drive. The hard drive did not make an appearance until the release of IBMs XT machine in 1983.  (Photo by SSPL/Getty Images)

Negyven éves az IBM PC

Infostart / MTI

Minden idők legnagyobb hatású személyi számítógépét 1981. augusztus 12-én mutatták be Amerikában, a technikai újítás Magyarországra négy évvel később, 1985-ben jutott el – közölte a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság csütörtökön.

Az eredetileg 5150-es modellnek nevezett számítógéppel lépett be a professzionális, nagy rendszerek gyártásában az informatika, az adatfeldolgozás világában már korábban hírnevet szerzett IBM cég a személyi számítógépek mostaninál jóval szűkebb piacára. A nagyhírű számítógépet egy 12 tagú csapat tervezte meg.

Az 1565 dollárba kerülő első változat mindössze 16 kilobájt RAM memóriával rendelkezett, a bővítés 640 kilobájtig volt lehetséges

– olvasható a közleményben. Hozzáteszik: manapság egyetlen okostelefonnal készült fotó is több helyet foglal.

Mint írják, a legtöbb, akkor már piacon lévő személyi számítógéppel ellentétben a gép előnye teljesen moduláris felépítése volt. Az IBM PC képességeit az alaplapjába helyezhető, cserélhető kártyákkal lehetett bővíteni. Bár ez manapság megszokott megoldás,

akkoriban hatalmas újításnak számított.

Az IBM PC két másik céggel szoros együttműködésben készült: az Intel szállította a mikroprocesszort, a Microsoft pedig az operációs rendszert. Ez a triász évtizedekre meghatározta az üzleti, irodai számítógépek fejlődési irányát.

Magyarországon is hamar megkezdődött a PC-re megjelent szoftverek adaptációja, klónozása, de az eredeti IBM PC sokáig csak szórványosan jutott el a hazánkba. Bár maga az IBM cég jelen volt már akkor is az országban, a PC csak 1985 áprilisától volt megrendelhető, konvertibilis valutáért, az Egyesült Államok szállítási engedélyt adó hatóságainak jóváhagyásával.

Az első magyar klón

A közlemény felidézi, hogy addigra az első magyar PC is elkészült a vasfüggöny mögött. A Proper-16 márkanéven árult klón 1982-ben jelent meg Európa első IBM PC/XT-klónjaként. Ezt a személyi számítógépet Németh Pál irányításával, Faix Gábor főkonstruktőr munkája révén a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) fejlesztette ki Budapesten. A klóngépet Esztergomban, a Labor Műszeripari Műveknél gyártották, a PC-üzletágért felelős leányvállalat, a Sci-L első vezetője pedig Kovács Győző, a Neumann Társaság akkori főtitkára volt. Az ő visszaemlékezéséből lehet tudni, hogy a Proper-16 mintájául szolgáló, eredeti PC beszerzése 1981/1982-ben még az embargó miatt kockázatos volt.

A mintául szolgáló példányt egy Dél-Amerikában fellépő magyar cigányprímás vásárolta meg és adta el az intézetnek a Bizományi Vállalat közvetítésével.

A Proper-16 számítógép konfigurációinak ára kiépítéstől függően félmillió és másfélmillió forint között mozgott még 1985-ben is, a vállalatok havi 40000 forintért bérelhették. A számítógép árából tehát akár egy flottányi személyautót is vásárolhattak volna. A Proper-16 egyik jó állapotban fennmaradt példánya a mai napig megtekinthető a Neumann Társaság szegedi Informatikatörténeti Tárlatában - áll az összegzésben.

Nyitókép: Science & Society Picture Librar/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018