eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Friss és a korábbiakhoz hasonlóan drámai adatok az Amazonasnál zajló erdőpusztításról

Mintegy kilencezer négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki az Amazonas brazíliai térségében az elmúlt 12 hónapban. Bár némileg csökkent a fakitermelési arány az előző évhez képest, ez még mindig az elmúlt öt év második legnagyobb mértékű erdővesztesége - közölte pénteken az esőerdők megfigyeléséért felelős brazil űrkutatási intézet (INPE).

Adataik szerint 2020 júliusának vége és 2021 augusztusa elejéig 8712 négyzetkilométernyi esőerdő tűnt el.

"Annak ellenére, hogy az egy évvel korábbihoz képest öt százalékkal esett vissza az erdőkivágás, a fakitermelés az Amazonas vidékén még mindig nagyon nagy mértékű" - mondta Andre Guimaraes, az Ipam Amazonas-kutató intézet vezérigazgatója.

"Bolygónk klímaegyensúlya szempontjából döntő jelentőségű időszakot élünk, és erdeink megőrzése a legfontosabb hozzájárulás, amellyel Brazília ebben a pillanatban válaszolhat erre a globális kihívásra" - tette hozzá.

Az Amazonas védelméért felelős brazil kormánybiztos, Hamilton Mourao alelnök a napokban elismerte, hogy nem fog sikerülni a korábban kitűzött cél, a fakitermelés mértékének 12 százalékos csökkentése az Amazonas térségében.

Brazília, ahol az Amazónia esőerdőinek több mint fele terül el, a felelős az erdőirtás és a vele kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás többségéért. A Jair Bolsonaro vezette brazil kormányt heves bírálatok érik, amiért támogatja az erdőirtást.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×