INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

meteor

hullócsillag

perseidák

Itt a hullócsillagszezon: három törmelékfelhőn törünk át

Itt a hullócsillagszezon: három törmelékfelhőn törünk át

Infostart

Időközben már a negyvenhez közelít azon helyszínek száma, amelyek csatlakoztak az Egy hét a csillagok alatt programsorozathoz.

Egy hónapon belül három, meteorrajt keltő törmelékfelhőn is áthaladunk. A 169P/NEAT üstökös törmelékéből származó Alfa Capricornidák és a 96P/Machholz üstököshöz kapcsolódó Déli Delta Aquaridák maximuma egyaránt július 30-ára esik.

Az augusztus 13-ai maximummal rendelkező, ám már jelenleg is aktív Perseidák idején a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékfelhőjén halad át bolygónk – írja az Időkép.

Az Alfa Capriconidák kimondottan lassú és fényes meteorokat eredményeznek, ám szerencsés esetben is egész éjjel mindössze csak 3-4 tagot figyelhetünk meg. A Delta Aquaridák óránként szolgálhatnak 3-4 hullócsillaggal, melyek közepes sebességű, horizonthoz közeli meteorként szelik át az eget. A Perseidák az augusztusi tetőzésük alatt, szerencsés időjárási körülmények között, óránként 100 hullócsillagot is produkálhatnak.

Sok helyszínen szerveznek bemutatókat

Már a negyvenhez közelít az Egy hét a csillagok alatt programsorozathoz csatlakozó bemutatóhelyszínek száma - derült ki az esemény Facebook-oldalán. Az egyes programok részletei folyamatosan kerülnek fel oda és a Csillagvizsgáló Blogra.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018