INFORÁDIÓ
2022. január 26. szerda
Paula, Vanda

ausztrál

kakadu

tanulás

kuka

Állati tudomány: kukázni tanítják egymást a kakaduk

Állati tudomány: kukázni tanítják egymást a kakaduk

Infostart

Az ausztrál kakaduk egymásnak tanítják be az öt lépcsőből álló kukanyitás tudományát, és különböző módszereket dolgoztak már ki a végrehajtására.

Öt éve készített videót az ausztrál kutató, Richard Major arról, ahogyan egy kakadu felnyitja agy kuka fedelét Sydney-ben: a felvételt Barbara Klump és Lucy Aplin kutatókkal, a németországi Max Planck Intézet szakembereivel is megosztotta. A három tudóst felvillanyozta, amit láttak: azonnal úgy döntöttek, hogy ezt az eredeti és innovatív cselekvéssort tanulmányozni akarják – írja a CNN.

Megállapításuk szerint öt lépésben nyitják ki a madarak a számukra kincsesbányát jelentő szemeteseket. Ezek a következők:

  • csőrükkel kinyitják a tetőt
  • elfordítják nyakukat, majd felugranak a kuka oldalára
  • nyitva tartják annak fedelét csőrükkel vagy lábukkal
  • végigsétálnak a peremen
  • hátralökik a fedelet

A Science-ben publikált tanulmány szerint egymásnak tanítják meg az állatok a trükköt, melyet aztán az egyes csoportok eltérő módokon fejlesztenek tovább. Az ilyenfajta viselkedést nehéz tanulmányozni, mivel ritkán van lehetőség az új minták felismerésére akkor, amikor megjelennek, illetve azt is sokszor nehéz eldönteni, hogy ha egyfajta mozdulatsort különböző állatok eltérő módokon hajtanak végre, akkor annak hátterében a környezet vagy maguknak az állatoknak a különbözősége áll.

A kéncsőrű kakaduk ebből a szempontból egyedülálló lehetőséget biztosítanak Ausztráliában: nagyon szociális madarakról van szó, akik a nagyvárosokban élnek, ahol egységes szemetesedényeket használnak. Mivel emberek milliói tudják figyelemmel kísérni a madarak viselkedését, Sydney lakosait is bevonták a kutatásba: az érdekelte a tudósokat, látták-e a kakadukat kukákat nyitogatni. 2018 előtt mindössze három környékről tudósítottak így a helyiek, 2019-re azonban ez a szám 44-re nőtt. A szomszédos környékeken gyorsabban terjedt el ez a fajta viselkedés, ami arra utalt, hogy nem véletlenről, hanem inkább tanulási folyamatról van szó.

Kevesen ismerik a trükköt

A megfigyelések és a madarak megjelölése abban is segített, hogy fény derüljön arra: mindössze a madarak tizede tudja kinyitni a szemeteseket, a többiek várnak arra, hogy kinyíljon előttük az éléskamra. Ráadásul különböző trükköket alkalmaznak az egyes állatok, melyek segítségével másként tudják kinyitni a kukákat, mint társaik.

A kutatók szerint az ilyen viselkedésmódok segítik az állatok túlélését a városi környezetekben: a kakaduk számára ráadásul kifejezetten nagy feladat egy szemetes fedelének kinyitása, vagyis nagyon innovatívan alkalmazkodnak a körülményekhez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018