INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

gleccser

vírus

kutatás

tibet

Egy rakás ismeretlen vírust találtak a tudósok egy gleccsermintában

Egy rakás ismeretlen vírust találtak a tudósok egy gleccsermintában

Infostart

15 ezer éves tibeti gleccserből vettek mintát, csak négy olyan vírust találtak benne, amellyel már találkozott az emberiség.

A klímaváltozás kapcsán gyakran hangoztatják a tudósok azon aggodalmukat, hogy a felmelegedés esetleg olyan baktériumokat és vírusokat szabadíthat ki az örök jég fogságából, amivel még nem volt dolga az emberiségnek. Most pontosan ilyen vírusokra bukkantak, méghozzá egy 15 ezer éves tibeti gleccserből vett mintát vizsgálva - írta a hvg.hu.

Zhi-Ping Zhong, az amerikai Ohiói Állami Egyetem kutatója és csapata az eddig kevésbé tanulmányozott nyugat-kínai gleccsereket veszi górcső alá, szeretnének minél többet megtudni róluk.

A mintát Tibet észak-nyugati részéről, nagyjából 6200 méteres magasságból vették. A 33 azonosított vírus közül eddig csak négy volt ismert, vagyis 29 olyat találtak, amivel eddig még nem volt dolga az emberiségnek.

Lényeges, hogy a négy ismert vírus úgynevezett bakteriofág, vagyis olyan vírus, amely baktériumokat képes megfertőzni, emberre nem veszélyes. A kutatók szerint a többi, újnak számító vírus is ártalmatlan az emberekre, ugyanis minden bizonnyal a talajban és a növényekben élő kórokozók.

Jelentőségteljes tulajdonságuk mindazonáltal, hogy képesek túlélni (szaporodni és fertőzni) az extrém hideg környezetben. Zhi-Ping Zhong ezért kidolgozott egy olyan módszert, amivel az ezt lehetővé tévő géneket más szélsőséges környezetben is keresni és azonosítani lehessen: például a Marson vagy a Holdon.

Nyitókép: Lonnie Thompson/Ohio State University
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018