eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Lonnie Thompson/Ohio State University

Egy rakás ismeretlen vírust találtak a tudósok egy gleccsermintában

15 ezer éves tibeti gleccserből vettek mintát, csak négy olyan vírust találtak benne, amellyel már találkozott az emberiség.

A klímaváltozás kapcsán gyakran hangoztatják a tudósok azon aggodalmukat, hogy a felmelegedés esetleg olyan baktériumokat és vírusokat szabadíthat ki az örök jég fogságából, amivel még nem volt dolga az emberiségnek. Most pontosan ilyen vírusokra bukkantak, méghozzá egy 15 ezer éves tibeti gleccserből vett mintát vizsgálva - írta a hvg.hu.

Zhi-Ping Zhong, az amerikai Ohiói Állami Egyetem kutatója és csapata az eddig kevésbé tanulmányozott nyugat-kínai gleccsereket veszi górcső alá, szeretnének minél többet megtudni róluk.

A mintát Tibet észak-nyugati részéről, nagyjából 6200 méteres magasságból vették. A 33 azonosított vírus közül eddig csak négy volt ismert, vagyis 29 olyat találtak, amivel eddig még nem volt dolga az emberiségnek.

Lényeges, hogy a négy ismert vírus úgynevezett bakteriofág, vagyis olyan vírus, amely baktériumokat képes megfertőzni, emberre nem veszélyes. A kutatók szerint a többi, újnak számító vírus is ártalmatlan az emberekre, ugyanis minden bizonnyal a talajban és a növényekben élő kórokozók.

Jelentőségteljes tulajdonságuk mindazonáltal, hogy képesek túlélni (szaporodni és fertőzni) az extrém hideg környezetben. Zhi-Ping Zhong ezért kidolgozott egy olyan módszert, amivel az ezt lehetővé tévő géneket más szélsőséges környezetben is keresni és azonosítani lehessen: például a Marson vagy a Holdon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×