eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Lonnie Thompson/Ohio State University

Egy rakás ismeretlen vírust találtak a tudósok egy gleccsermintában

15 ezer éves tibeti gleccserből vettek mintát, csak négy olyan vírust találtak benne, amellyel már találkozott az emberiség.

A klímaváltozás kapcsán gyakran hangoztatják a tudósok azon aggodalmukat, hogy a felmelegedés esetleg olyan baktériumokat és vírusokat szabadíthat ki az örök jég fogságából, amivel még nem volt dolga az emberiségnek. Most pontosan ilyen vírusokra bukkantak, méghozzá egy 15 ezer éves tibeti gleccserből vett mintát vizsgálva - írta a hvg.hu.

Zhi-Ping Zhong, az amerikai Ohiói Állami Egyetem kutatója és csapata az eddig kevésbé tanulmányozott nyugat-kínai gleccsereket veszi górcső alá, szeretnének minél többet megtudni róluk.

A mintát Tibet észak-nyugati részéről, nagyjából 6200 méteres magasságból vették. A 33 azonosított vírus közül eddig csak négy volt ismert, vagyis 29 olyat találtak, amivel eddig még nem volt dolga az emberiségnek.

Lényeges, hogy a négy ismert vírus úgynevezett bakteriofág, vagyis olyan vírus, amely baktériumokat képes megfertőzni, emberre nem veszélyes. A kutatók szerint a többi, újnak számító vírus is ártalmatlan az emberekre, ugyanis minden bizonnyal a talajban és a növényekben élő kórokozók.

Jelentőségteljes tulajdonságuk mindazonáltal, hogy képesek túlélni (szaporodni és fertőzni) az extrém hideg környezetben. Zhi-Ping Zhong ezért kidolgozott egy olyan módszert, amivel az ezt lehetővé tévő géneket más szélsőséges környezetben is keresni és azonosítani lehessen: például a Marson vagy a Holdon.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×