INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

koronavírus

tünetek

fertőzés

Karkus Edina gyógytornász (b) és intenzív terápiás szakápolók dolgoznak az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Aneszteziológiai és intenzív Terápiás COVID-osztályán 2021. április 23-án.

Meglehet a magyarázat arra, mitől lesz enyhe a koronavírus-fertőzés

Infostart

A korábbi szezonális koronavírus-fertőzöttség kövektezménye lehet, ha valakinél csak enyhe tünetekkel jár az új koronavírus.

Az immunrendszer emlékszik a korábbi, más típusú koronavírusokkal való találkozásokra, aminek következtében gyorsabban mozgósítja erőit a SARS-CoV-2-vel szemben is – állapították meg a Stanford kutatói.

Ez megmagyarázhatja, hogy egyes felnőttek, illetve a gyerekek miért ellenállóbbak az új koronavírussal szemben, sőt, annak megjóslásában is támpontot adhat, hogy kinél fordul majd a fertőzés súlyosabbra – írja a MedicalXpress.

A memóriasejteken a hangsúly

A szóban forgó immunsejtek, az úgynevezett NKT-sejtek a vérben és a nyirokcsomókban, valamint a szövetekben találhatók. A Science Immunology-ben július 1-jén online közzétett tanulmány megmutatta, hogy a legsúlyosabb koronavírusos betegektől vett NKT-sejtek kevesebb jelét mutatják annak, hogy korábban már találkoztak a közönséges megfázást okozó koronavírusokkal.

Az immunitással kapcsolatban az antitestek kerülnek általában fókuszba, de ezeket a patogéneket sokkal könnyebben be tudják csapni: el tudják rejteni azokat a kulcsfontosságú tulajdonságaikat, amelyekről fel képesek ismerni őket.

Az NKT-sejtek nem lehet ilyen könnyen becsapni.

Amikor egy NKT-sejt receptora észrevesz egy sejt felszínén egy olyan peptidet, amely nem oda tartozik – mert például egy betolakodó mikroorganizmus által termelt fehérjéből származik –, az NKT-sejt hadat üzen. Vadul szaporodik, és számos utóda – amelyek receptorai mind ugyanazt a peptidszekvenciát célozzák – tüzet nyit, hogy elpusztítson minden olyan sejtet, amely ezeket az árulkodó peptideket hordozza. Ezzel jelzik, hogy a sejtet egy patogén mikroba támadta meg. Az eredeti NKT-sejt számtalan leánysejtje közül néhány memória T-sejté válik fokozott érzékenységgel és kivételes élettartammal. Gyakran évtizedekig megmaradnak a vérben és a nyirokcsomókban, készen arra, hogy akcióba lépjenek, ha valaha is találkoznak azzal a peptiddel, amely az őket létrehozó T-sejt-expanziós hullámot kiváltotta.

Hatékonyabb a védelem

A kutatók a pandémia előtt levett vérmintákat tanulmányoztak: úgy találták, hogy ezekben a SARS-CoV-2-ben és más koronavírusokban közös peptideket célzó NKT-sejtek nagyobb mértékben szaporodtak el, mint a csak a SARS-CoV-2 peptidjeit célzók. Az elszaporodott NKT-sejtek arra utaltak, hogy más koronavírusokkal találkozott korábban a szervezet, aminek köszönhetően memóriasejtek alakultak ki az érintettek vérében. Ezek a sejtek a leghatékonyabbak egy fertőzés elleni küzdelemben. AZ NKT-sejteknek napok kellenek ahhoz, hogy támadást tudjanak indítani a patogén ellen, ami elvesztegetett idő: ez dönthet akár túlélés vagy halál között is.

Magyarázat az enyhe tünetekre

A hipotézist ellenőrizendő koronavíruson átesett betegek vérmintáit is megvizsgálták: kiderült, hogy az enyhébb tünetekkel a fertőzésen átesők vérében valóban több NKT-memóriasejt volt. Mindennek ismeretében lehetséges, hogy valóban azok esnek át enyhe tünetekkel a fertőzésen, akik a közelmúltban valamilyen más koronavírussal fertőződtek meg.

Magyarázhatja ez a gyermekek ellenállóságát is:

körükben gyakoriak a megfázásos betegségek, amelyek segíthetik immunrendszerüket az új koronavírussal szembeni védekezésben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Ligeti András

Hatvannyolc éves korában, súlyos betegség következtében váratlanul hunyt el a Kossuth-díjas karmester...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018