eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Karkus Edina gyógytornász (b) és intenzív terápiás szakápolók dolgoznak az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Aneszteziológiai és intenzív Terápiás COVID-osztályán 2021. április 23-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Meglehet a magyarázat arra, mitől lesz enyhe a koronavírus-fertőzés

A korábbi szezonális koronavírus-fertőzöttség kövektezménye lehet, ha valakinél csak enyhe tünetekkel jár az új koronavírus.

Az immunrendszer emlékszik a korábbi, más típusú koronavírusokkal való találkozásokra, aminek következtében gyorsabban mozgósítja erőit a SARS-CoV-2-vel szemben is – állapították meg a Stanford kutatói.

Ez megmagyarázhatja, hogy egyes felnőttek, illetve a gyerekek miért ellenállóbbak az új koronavírussal szemben, sőt, annak megjóslásában is támpontot adhat, hogy kinél fordul majd a fertőzés súlyosabbra – írja a MedicalXpress.

A memóriasejteken a hangsúly

A szóban forgó immunsejtek, az úgynevezett NKT-sejtek a vérben és a nyirokcsomókban, valamint a szövetekben találhatók. A Science Immunology-ben július 1-jén online közzétett tanulmány megmutatta, hogy a legsúlyosabb koronavírusos betegektől vett NKT-sejtek kevesebb jelét mutatják annak, hogy korábban már találkoztak a közönséges megfázást okozó koronavírusokkal.

Az immunitással kapcsolatban az antitestek kerülnek általában fókuszba, de ezeket a patogéneket sokkal könnyebben be tudják csapni: el tudják rejteni azokat a kulcsfontosságú tulajdonságaikat, amelyekről fel képesek ismerni őket.

Az NKT-sejtek nem lehet ilyen könnyen becsapni.

Amikor egy NKT-sejt receptora észrevesz egy sejt felszínén egy olyan peptidet, amely nem oda tartozik – mert például egy betolakodó mikroorganizmus által termelt fehérjéből származik –, az NKT-sejt hadat üzen. Vadul szaporodik, és számos utóda – amelyek receptorai mind ugyanazt a peptidszekvenciát célozzák – tüzet nyit, hogy elpusztítson minden olyan sejtet, amely ezeket az árulkodó peptideket hordozza. Ezzel jelzik, hogy a sejtet egy patogén mikroba támadta meg. Az eredeti NKT-sejt számtalan leánysejtje közül néhány memória T-sejté válik fokozott érzékenységgel és kivételes élettartammal. Gyakran évtizedekig megmaradnak a vérben és a nyirokcsomókban, készen arra, hogy akcióba lépjenek, ha valaha is találkoznak azzal a peptiddel, amely az őket létrehozó T-sejt-expanziós hullámot kiváltotta.

Hatékonyabb a védelem

A kutatók a pandémia előtt levett vérmintákat tanulmányoztak: úgy találták, hogy ezekben a SARS-CoV-2-ben és más koronavírusokban közös peptideket célzó NKT-sejtek nagyobb mértékben szaporodtak el, mint a csak a SARS-CoV-2 peptidjeit célzók. Az elszaporodott NKT-sejtek arra utaltak, hogy más koronavírusokkal találkozott korábban a szervezet, aminek köszönhetően memóriasejtek alakultak ki az érintettek vérében. Ezek a sejtek a leghatékonyabbak egy fertőzés elleni küzdelemben. AZ NKT-sejteknek napok kellenek ahhoz, hogy támadást tudjanak indítani a patogén ellen, ami elvesztegetett idő: ez dönthet akár túlélés vagy halál között is.

Magyarázat az enyhe tünetekre

A hipotézist ellenőrizendő koronavíruson átesett betegek vérmintáit is megvizsgálták: kiderült, hogy az enyhébb tünetekkel a fertőzésen átesők vérében valóban több NKT-memóriasejt volt. Mindennek ismeretében lehetséges, hogy valóban azok esnek át enyhe tünetekkel a fertőzésen, akik a közelmúltban valamilyen más koronavírussal fertőződtek meg.

Magyarázhatja ez a gyermekek ellenállóságát is:

körükben gyakoriak a megfázásos betegségek, amelyek segíthetik immunrendszerüket az új koronavírussal szembeni védekezésben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×