INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

astrazeneca

koronavírus

oltás

Rajan Shah gyógyszerész (b) egy oltásra váró pácienssel beszél a londoni Ealing negyed St. John-templomában kialakított oltóközpontban 2021. március 16-án. Nagy-Britanniában folytatják az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását, miközben több európai ország felfüggesztette a szérum használatát, mert beadása után halálesetek fordultak elő.

AstraZeneca: sokkal több antitestet ad, ha elhúzzák a második dózis beadását

Infostart

A harmadik adag pedig még tovább növeli a védelmet. A cég már dolgozik a koronavírus elleni oltóanyaga továbbfejlesztett verzióján.

Az Oxfordi Egyetem által végzett klinikai vizsgálatok szerint a Vaxzevria kifejezetten erős immunválaszt váltott ki mind különösen hosszú (akár 45 hetes) oltási intervallum, mind a 3. ismétlő oltás beadása esetén. Az AstraZeneca önkéntesek bevonásával továbbá megkezdte az AZD2816 továbbfejlesztett, meglévő új és várható koronavírus variánsok ellen is hatékony védelmet nyújtó vakcina nagy létszámú klinikai vizsgálatait.

A The Lancet folyóirat által pre-print formában publikált eredmények azt mutatják, hogy az első oltást követően kialakult magas ellenanyagszint legalább egy éven keresztül fennmaradt.

Az AstraZeneca vakcina első és második adagja közötti hosszabb (akár 45 hetes) különbség esetén az ellenanyagszint 18-szoros emelkedését figyelték meg a második dózis után 28 nappal.

A hosszabb (45 hetes) adagolási intervallum esetén az antitest titer négyszer magasabb volt, mint a 12 hetes intervallum esetén,

eszerint a hosszabb adagolási intervallum nemhogy hátrányos, hanem egyenesebb jobb immunválaszt jelent.

Ezen felül a legalább 6 hónapos intervallummal a második dózist követően adott harmadik adag Vaxzevria hatszorosára emelte az ellenanyagszintet és fenntartotta a sejtes immunválaszt. A harmadik dózisként beadott emlékeztető oltás pedig magas neutralizációs aktivitást mutatott az alfa (brit, B.1.1.7), a béta (dél-afrikai, B.1.351) és delta (indiai, B.1.617.2) variánssal szemben is.

Mind a nagy intervallummal adott második, mind a harmadik dózis után kevés oltási reakciót észleltek.

Az elemzés azoknak a 18 és 55 év közötti önkénteseknek az adatait tartalmazza, akik a korábbi törzskönyvezési vizsgálatok (COV001 és COV002) során egy vagy két adag AstraZeneca vakcinát kaptak.

A nagy létszámú (klinikai fázis 2/3) vizsgálat első önkéntesei néhány napja megkapták a továbbfejlesztett AstraZeneca Covid-19 vakcina (AZD2816) első adagját. A vizsgálat során korábban oltott, illetve oltásban nem részesült felnőtteken vizsgálják a vakcina biztonságosságát és hatásosságát.

A vizsgálatba kb. 2250 résztevőt várnak az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Brazília és Lengyelország területén.

Az AZD2816 oltóanyagot ugyanazon adenovírus vektor technológia alapján fejlesztik, mint a Vaxzevria vakcinát, de olyan módosítással, ami jobb hatékonyságot biztosít a koronavírus újabb variánsai (pl. a dél-afrikai béta-variáns) ellen.

A vizsgálat eredményei még ebben az évben várhatók, s – amint rendelkezésre állnak – az AstraZeneca késlekedés nélkül benyújtja azokat a törzskönyvező hatóságoknak az új generációs emlékeztető oltás engedélyezése érdekében.

Az AstraZeneca a héten közel 600 ezer adag koronavírus elleni védőoltást szállított hazánkba, ezzel idén február 5-e óta már összesen közel 2,3 millió dózis vakcinát juttatott a vállalat Magyarországra.

Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018