eur:
394.72
usd:
363.87
bux:
65508.88
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Unsplash.com

Jó tanácsok, hogy a mobilok is „túléljék” a kánikulát

Nem csak szervezetünket, kütyüinket is megviseli a szaharai forróság.

A legmagasabb fokozatú riasztást adták ki az országra a tartós hőség miatt, az év legmelegebb napjain 33–39 fok közé melegszik Magyarországon a levegő, és 40 fokon tetőzhet a kánikula. Amellett, hogy magunkra vigyázzunk ilyenkor, érdemes pluszfigyelmet fordítanunk okoseszközeinkre, különösképp az idő nagy részében nálunk levő mobiltelefonunkra – hívja föl a figyelmet az Index.

Bár a legtöbb okostelefon jó hőelvezető képességekkel rendelkezik, a készülékek megbízható működését a gyártók átlagosan –10 és +35 Celsius-fokos hőmérséklet közé ígérik. Ez persze nem azt jelenti, hogy az extrém hőségben egyáltalán nem szabad használni a telefont, de nem árt pár óvintézkedést betartani.

Közvetlen napfény

A levegő magas hőmérséklete is tovább emeli az okostelefonok belső hőmérsékletét, de ez semmi ahhoz képest, amit a közvetlen napsütés okozhat. Legyen az autó műszerfala, lakás, iroda vagy épp egy strand, próbáljuk meg óvni a közvetlen napfénytől a készüléket.

Leginkább a folyadékkristályos kijelzők és a mobil belsejében dolgozó csipek vannak veszélynek kitéve ilyen esetekben.

A hőtágulás miatt a kijelző elfolyhat, a pixelek elmosódhatnak, súlyosabb esetekben a kánikula hatására akár a kijelzőt takaró üveg is megrepedhet vagy eltörhet. Ugyanez okozhat problémát az áramkörökben és csipekben is.

A töltés is lényeges

A mobiltelefonok akkumulátorainak használata alapból hőtermeléssel jár. Normális esetben nem szabad felforrósodnia egy telefon akkumulátorának, de töltés vagy a telefon számára megerőltető számítási feladat hatására a felhasználó érezheti, ahogy a hátlap és a kijelző melegszik, ez teljesen normális folyamat.

Kánikula idején azonban a külső hőmérséklet és a telefon saját hőmérsékletének együttese képes úgy felforrósítani a mobilt, ami már veszélyes lehet. Veszélyei mellett pedig a telefon akkumulátorának kapacitása is csökken – teszi hozzá a lap, kiemelve, hogy

egy hibátlan készülék akkumulátora nem fog felrobbanni,

azonban égési sérüléseket vagy tüzet okozhat a forró készülékház.

Az Index – egyebek mellett – arra is kitért, hogy tévhit, miszerint a mobiltelefonok jobban bírják a meleget, ha kivesszük őket a készüléket védő tokból, valamint, hogy erősen kerülendő a – a gyors lehűtés végett – a fagyasztóba tenni. Továbbá, hogy kánikula idején nem ideális az eszközt zsebben hordani. Az izzadságtól átnyirkosodott zsebben ugyanis az alábbi problémák léphetnek föl:

  • elrepedhet a kijelző,
  • nedvesség kerülhet a csatlakozókba,
  • túlmelegedhet az akkumulátor,
  • tönkremehetnek a ház belsejében dolgozó csipek.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×