INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

koronavírus

mentális egészség

tünet

A koronavírus-fertőzés a legtöbb beteg mentális egészségére is kihat

A koronavírus-fertőzés a legtöbb beteg mentális egészségére is kihat

Infostart

A koronavírusos betegeknél "normális", hogy a fertőzés mentális egészsgükön is nyomot hagy – állapította meg egy friss kutatás.

Nagyon sokféle módon at agyunkra a koronavírus: egy kutatás most 2020 júliusa előtt diagnosztizált betegek tüneteinek elemzésével igyekezett feltárni, pontosan milyen tüneteket alakíthat ki a fertőzés. 30 ország több mint 105 ezer akut koronavírusos tüneteket produkáló páciensének adatait elemezték, a leggyakoribb tüneteknek pedig a következőket találták:

  • szaglásvesztés 43%
  • gyengeség 40%
  • fáradékonyság 38%
  • ízlelésvesztés 37%
  • izomfájdalom 25%
  • depresszió 23%
  • fejfájás 21%
  • szorongás 16%

"Arra számítottunk, hogy a neurológiai és pszichiátriai tünetek gyakoribbak lesznek a súlyos Covid-19-es esetekben, de ehelyett azt találtuk, hogy egyes tünetek gyakoribbnak tűntek az enyhe esetekben" – mondta el a kutatás kapcsán Jonathan Rogers, a tanulmány vezető szerzője. Megállapítása szerint nem kivételes eset az, ha a fertőzés at az agyműködésre, hanem inkább ez az általános – írja a Sky News.

Jó hír a rosszban az, amit egy másik, független kutatás felderített:

az előzetes megfertőződés, úgy tűnik, 10 hónapnyi védelmet tud biztosítani az újrafertőződéssel szemben.

A kutatók idősotthonok lakói és dolgozói körében vizsgálták a megbetegedések alakulását: úgy találták, hogy azoknak a bentlakóknak, akik korábban megfertőződtek már koronavírussal, az október-február közti időszakban 85 százalékkal kisebb esélyük volt arra, hogy ismételten megbetegedjenek. A dolgozók körében 60 százalékkal volt alacsonyabb az esély erre.

Mind a két csoportban tapasztalt eredmény erősen valószínűsíti, hogy az előzetes fertőzés komoly védelmet nyújt, a dolgozók ugyanakkor nem csak az otthonban teszteltethettek, így esetükben lehetséges, hogy egyes pozitív eredmények nem kerültek be a statisztikába, így nehezen lehet a kétféle eredményt összehasonlítani.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a kétszeres megfertőződésre való esély alacsony, főként, ha figyelembe vesszük hogy az otthonok lakói idős, gyengébb immunrendszerű emberek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018