eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
mellrák, nem legál fotó
Nyitókép: házipatika.com

Áttörés a mellrák elleni küzdelemben

Ígéretesnek tűnik egy gyógyszer.

A BRCA1 és a BRCA2 gének okozta örökletes mellrák elleni gyógyszer, az olaparib a tesztek szerint képes megakadályozni a daganatok ismételt kialakulását.

A kutatók tíz évre tervezték a hatóanyag tesztelését, de az olyan eredményesnek bizonyult, hogy két és fél év után befejezték.

A New England Journal of Medicine folyóiratban publikált tanulmány szerint, amit online az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság konferenciáján is bemutattak, a tesztekből kiderült, hogy a gyógyszer több mint 40 százalékkal csökkentette az invazív kiújulás, a második rákos megbetegedés vagy a halálozás relatív kockázatát - ismertette a The Guardian.

Abszolút értékben a kezelés befejezése után egy évvel az olaparib tablettát szedő nők 85,9 százaléka maradt életben, és a rák nem tért vissza három évig, szemben a placebót kapó 77,1 százalékkal. Hasonló volt a különbség az áttételek képződésekor is: 87,5 százalék az olaparibbal kezelt és 80,4 százalék a placebót szedők körében.

A tanulmány szerint 921 olaparibbal kezelt páciens közül 106-nál tért vissza a rák három éven belül, vagy hunyt el a páciens, míg a placebót kapó kontrollcsoportban 915 páciens közül 178 esett vissza vagy hunyt el.

Az eredményt Andrew Tutt professzor, a nemzetközi kutatás vezetője, a londoni Cancer Research (rákkutató központ) tudósa "jelentős eredményként" könyvelte el. Mint magyarázta, száz, kezelésben részesült nő közül a gyógyszernek köszönhetően nyolccal vagy kilenccel több marad életben, a rák kiújulása nélkül.

A kutatás előtt az örökletes mellrákban szenvedő nőkön nem tudtak hatékonyan segíteni. A gyakran fiatal nőkben megjelenő rák sokszor nagyon súlyos formában jelentkezett, és attól is kellett tartani, hogy a kezelések után ismét kiújulhat.

Az olaparib úgy működik, hogy a PARP nevű molekula gátlásával megakadályozza, hogy a rákos sejtek képesek legyenek a DNS-ük javítására, ez a pusztulásukat okozza. Különösen jól működik olyan pácienseknél, akiknek BRCA1 vagy BRCA2 génmutációja van. A vizsgálat során viszonylag ritkán jelentettek jelentős mellékhatásokat.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×