eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Arcfelismerő rendszerrel védenék a koalákat

Arcfelismerő rendszert tesztelnek ausztrál kutatók a koalák védelmére: mesterséges intelligencia segítségével próbálják a jövőben monitorozni a főutaknál létesített vadátjárókon átkelő állatokat.

A Griffith Egyetem kutatócsoportja az új technológiával azoknak a koaláknak a viselkedését akarja megfigyelni, amelyek a forgalmas főutaknál kialakított földalatti ösvényeket és a felüljárókat használják Queensland államban.

A koalaátkelőknél eddig is voltak kamerák, ám ezeknek a felvételeit manuálisan kellett ellenőrizni, hogy megállapítható legyen, koalák vagy más állatok használják azokat.

A kutatás vezetője, Jun Zhou szerint a mesterséges intelligencia rengeteget fejlődött az elmúlt tíz évben, így már nemcsak a koalákat általában, hanem az egyes példányokat is segíthet azonosítani.

A Griffith Egyetem közlése szerint a kutatók állatvédő csoportokkal együtt tanítják a mesterséges intelligenciát arra, hogyan különböztesse meg az egyedeket megjelenésük és mozgásuk alapján.

A szakértők remélik, az így gyűjtött adatok hozzájárulnak annak megértéséhez, hogyan és hányan használják a koalák az átkelőhelyeket, és hogy hol lenne ezeknek a legjobb helyük az állatok védelme érdekében.

1997 és 2018 között évi átlagban 356 koala került állatmenhelyre vagy -kórházba olyan sérüléssel, amelyet közúti baleset okozott. A gázolások megelőzése az egyik legfontosabb teendő a koalák megmentésében.

Az állami támogatású projekt júliusban indul, amikor húsz - kamerát, mozgásérzékelőt, vezeték nélküli adattovábbítót és napelemet magába foglaló - megfigyelőrendszert - szerelnek fel különböző helyszíneken Brisbane közelében.

A koalák Ausztrália keleti partvidéke mentén élnek, de kihalástól fenyegetett fajként tartják őket számon élőhelyüknek a fakitermelés, az infrastruktúra-fejlesztés és az erdőtüzek okozta pusztulása miatt.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×