eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) logója az intézmény genfi székhelyénél 2020. április 15-én. Donald Trump amerikai elnök bejelentette Washingtonban április 14-én, hogy leállítja a WHO-nak nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzina

Vakcinaútlevél - Komoly ellenérve van a WHO-nak

Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre nem támogatja az oltási útlevél megkövetelését az utazásokhoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem támogatja az oltási útlevél megkövetelését az utazásokhoz, egyrészt a bizonytalanság miatt azzal kapcsolatban, hogy az oltás véd-e a vírus terjesztése ellen, másrészt pedig méltányossági okokból - közölte kedden Genfben az ENSZ egészségügyi szervezetének szóvivője.

"Mi a WHO nevében jelenleg annyit mondhatunk, hogy nem tekintenénk az oltási útlevelet kötelezőnek egy országba való belépéshez, illetve az onnan történő kilépéshez, mert nem vagyunk a jelenlegi szakaszban bizonyosak abban, hogy a vakcina megakadályozza-e vírus terjesztését" - jelentette ki Margaret Harris.

"Ezen túl vannak más kérdések is, így az azokkal szembeni hátrányos megkülönböztetés, akik valamilyen okból nem juthattak védőoltáshoz" - tette hozzá a szóvivő egy ENSZ-sajtóértekezleten.

A WHO jelenleg a kínai Sinopharm és a Sinovac gyógyszergyárak koronavírus elleni védőoltását vizsgálja

abból a célból, hogy április végén potenciálisan felvehessék a sürgősségi alkalmazásra hitelesített vakcinák listájára - jegyezte meg a szóvivő.

"Ez nem megy olyan gyorsan, mint reméltük, mert több adatra van szükségünk" - jelentette ki Margaret Harris, de titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem közölt további részleteket.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója márciusban szólította fel az országokat, hogy a felesleges készletekkel rendelkező országok ajánlják fel ezeket az adagokat a WHO és a GAVI Vakcinaszövetség vezetésével a kis és közepes jövedelmű országok védőoltással történő megsegítésére létrehozott COVAX programnak. Az indiai exportkorlátozások miatt ugyanis szűkösek az Indiai Szérum Intézet (SII) által gyártott AstraZeneca/Oxford szállítmányok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×