INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

koronavírus

vércsoport

fertőzés

Vérvételi csövek az Országos Vérellátó Szolgálat megújult Karolina úti véradóterének átadásán 2018. május 14-én.

Koronavírus-kockázat: jó hír a 0, rossz az A és AB vércsoportúaknak

Infostart

A vércsoport döntő szerepet játszhat abban, hogy mekkora a koronavírus okozta fertőzéssel szembeni fogékonyság és hogy mekkora a súlyos lefolyású Covid valószínűsége.

2020 tavaszán jelentek meg az első vizsgálati eredmények, amelyek arra irányították rá a figyelmet, hogy a vércsoportnak szerepe lehet abban, hogy súlyos formát ölt-e a Covid-19. Azóta újabb, nagy esetszámú elemzéseken alapuló, több ország betegeinek a bevonásával végzett vizsgálatok eredményei is napvilágot láttak.

2020 novemberében kanadai kutatók számoltak be arról, hogy a 0 vércsoportúaknál egy kicsivel alacsonyabb a kockázata annak, hogy megfertőződjenek az új típusú koronavírussal. Emellett azt találták, hogy az Rh-negatív személyeknél is enyhén csökkent a megfertőződés rizikója, szemben az Rh-pozitív személyekkel – írja összefoglalójában az egeszsegkalauz.hu.

A Dél-Dániai Egyetem és a British Columbia Egyetem kutatói is hasonló eredményre jutottak a dániai betegregiszter adatainak az elemzésekor. Több mint 473 000 SARS-CoV-2 pozitív teszteredményű személynél határozták meg azt, hogy ki milyen vércsoportú. Összehasonlításul 2,2 millió koronavírussal meg nem fertőződött dániai személy szolgált. Az összehasonlítás során figyelembe vették az etnikai hovatartozást, de még azt követően is arra mutattak rá az eredmények, hogy

a megfertőződött személyek között kisebb arányban vannak jelen a 0 vércsoportúak, mint a teljes lakosságban.

Egy másik vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az A allél jelenléte (A vagy AB vércsoport) a Covid-19 súlyosabb lefolyásával hozható kapcsolatba. Leírták, hogy az A és AB vércsoportúaknál a Covid-19 tüdőt érintő szövődményei gyakrabban tettek szükségessé gépi lélegeztetést, illetve a vesekárosodás gyakrabban tett szükségessé vesedialízist, mint a 0 vagy a B vércsoportúaknál.

Más kutatások számszerűsítették is az A vagy AB vércsoport jelentette veszélyt. Egy kutatócsoport szerint

az A vércsoportú Rh-pozitív személyeknél másfélszeresére nő a valószínűsége a Covid-19 súlyos lefolyásának.

Magyarázat azonban továbbra sem ismert, nincs válasz arra, hogy a vércsoport milyen kapcsolatban állhat a fertőzésre adott reakcióval, az immunrendszer működésével.

A tudományos kutatások során már azonosítottak néhány olyan gént, amelynek a jelenléte a koronavírussal való megfertőződés és a Covid-19 lefolyása, súlyossága szempontjából rizikót jelent. Érdekes, hogy az egyik ilyen génvariáns a 9. kromoszómán található; annak az AB0-génnek a közelében, amely a vércsoportot is meghatározza. Azonosítottak egy génszakaszt a 3. kromoszómán is, ami duplájára növeli a súlyos lefolyású Covid-19 rizikóját. Meglepő, hogy azok között, akik ezt a fokozott rizikóval társuló génszakaszt hordozzák, nagy arányban vannak olyanok, akik A vércsoportúak.

Leírták azt is, hogy a különféle vércsoportok különféle bélflórával járnak együtt. Lehetséges, hogy a megoldás kulcsa itt van elrejtve. A bélben élő baktériumok és az általuk termelt anyagcseretermékek ugyanis kihathatnak az immunrendszer működésére is.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018