INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

pfizer

vakcina

biontech

koronavírus

A koronavírus elleni Pfizer-BioNtech vakcinát készíti elő az oltáshoz a Zala Megyei Szent Rafael Kórház dolgozója Zalaegerszegen 2021. január 5-én.

Remek hírek érkeztek a Pfizer vakcinájáról

Infostart / MTI

A második oltás után vizsgálták az antitesteket, 154 ezer betegnél, az eredmények biztatóak.

Magas az antitestek szintje a Nagy-Britanniában a Pfizer-BioNTech-vakcina második adagjával is beoltott páciensek szervezetében, tehát erős immunválaszt generálnak - közölték kutatók.

Az Imperial College London vizsgálata szerint az oltóanyag mindkét dózisát megkapó

  • 80 év felettiek 87,9 százaléka,
  • a 60 év alattiak 95,5 százaléka, míg
  • a 30 év alattiak 100 százaléka esetében pozitív volt az antitestteszt.

"Bár az életkor előrehaladtával némi csökkenés mutatkozik a pozitivitás arányát tekintve, minden korcsoportban nagyon jó eredmények születtek a két adag vakcinát követően" - mondta Paul Elliot, az Imperial College London epidemiológiai és közegészségügyi intézetének vezetője.

Az első dózis után 21 nappal a 30 év alattiak mintegy 95 százalékánál pozitív volt az antitestteszt, az idősebb csoportokban ez az arány némileg csökkent.

A kutatók szerint a 80 éves vagy annál idősebb pácienseknek, akik egy adag Pfizer-BioNTech-vakcinát kaptak, 34,7 százaléka mutatott antitestes immunválaszt. A brit kormány egyesített oltásügyi bizottságának (JCVI) korábbi véleménye szerint ugyanakkor ez a vakcina akkor is magas védelmet biztosít, ha az antitestek szintje alacsony.

Az antitestek szintje csak egy része az immunitásnak, a vakcinák hatására felerősödik a T-sejtes védelem is.

Nagy-Britanniában 12 hétre növelték a két dózis adása közt eltelő időt, holott a Pfizer korábban arra figyelmeztetett, hogy csak háromhetes intervallumra vonatkozóan rendelkeznek a klinikai hatékonyságot bizonyító adatokkal.

Az Imperial College London koronavírus-antitesteket vizsgáló kutatásában több mint 154 ezer páciens vett részt. A kutatásban a természetes módon megfertőződöttek és a vakcinával beoltottak antitestszintjét is nyomon követték január 26. és február 8. között.

A kutatás a vakcinákba vetett bizalmat is vizsgálta: a megkérdezettek 92 százaléka már megkapta, vagy tervezi beoltatni magát.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018