eur:
394.96
usd:
363.46
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó a belgrádi vásárközpontból kialakított oltóközpontban 2021. január 19-én. Szerbiában megkezdték a lakosság tömeges oltását, amelynek során először az idős embereket, az egészségügyi dolgozókat, ezt követőn pedig a katonákat és a rendőröket oltják be.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Pécsi virológusok a kínai Sinopharm vakcináról

Ha a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, és az Európai Unió és a hazai szakhatság is engedélyezi, akkor a szakemberek beadatnák maguknak az oltást.

A Sinopharm BBIBP-CorV nevű vakcinája egy elölt, teljes vírust tartalmazó készítmény, melyben az egyik leggyakrabban használt vakcinaadjuváns, alumínium-hidroxid van Az alumíniumsók védőoltásokban történő alkalmazása csaknem 90 éves múltra nyúlik vissza, használatuk kapcsán komolyabb mellékhatások csak lokális reakciók formájában léptek fel – írják a pécsi virolgóusok a Facebook-oldalukon.

A BBIBP-CorV vakcina klinikai I és II-es fázisú tesztelét 18-60 és 60-79 éves korosztályokon végezték. Összességében 644 embert vizsgáltak, közülük 480 kapott vakcina készítményt. A tesztelések során nem jegyeztek fel súlyos mellékhatást. Az enyhe oltási reakciók – oltási hely fájdalma, pirosodás – a végső készítményben használt koncentrációnál az esetek 29 százalékánál jelentkeztek. A közepes súlyosságú mellékhatások – láz, hányinger/hányás – alacsony, 4 százalékban jelentkeztek. Összevetésben a Pfizer vakcinakészítmény hasonló stádiumú tesztelésével, ezek hasonló vagy valamivel jobb értékek.

Kiváltott immunválasz tekintetében, korcsoportonként külön is, megfelelő immunválaszt váltott ki az antitest termelés tekintetében. Ebben az esetben sejtes immunválasz mértékét és jellegét nem mérték fel, ám annak következménye az antitestes, így akut immunválasz tekintetében ez is megfelelő vizsgálat.

Az inaktivált SARS-CoV-2 vakcina tehát százas nagyságrenden vizsgálva biztonságos (súlyos mellékhatás nélküli) és jól tolerálható minden tesztelt dózisban, mindkét korcsoportban, az immunválaszt pedig megfelelő mértékben idézi elő. Adagolását tekintve kétadagos, melyet 21 nap eltéréssel adnak be, komponensei tekintetében a legáltalánosabban használt adjuvánst, alumínium-hidroxidot tartalmaz.

Technológiáját tekintve az első generációs vakcinák közé tartozik, ehhez összetettebb gyártási folyamatok kellenek, mint az újabb generációs vakcinák tekintetében, de rendkívül fejlett gyártósorok léteznek ezekre a technológiákra is. Jelenleg is ezen a technológián alapuló vírusellenes oltások: gyermekbénulás, Hepatitis A, veszettség, influenza.

A tényleges hatékonyság és az esetleg jelentkező ritkább mellékhatások a klinikai hármas fázis (tízezres nagyságrendű tesztelés embereken) adataiból derülnek majd ki. Olyan országokból, ahol használatban van, összességében 79,35 százalékos hatékonyságot jeleznek, de a bejelentések alapján a súlyos megbetegedéstől ez a vakcina is százszázalékos védelmet nyújt.

A kérdésre, hogy beadatnák-e, a pécsi virológusok ezt írták: "Amennyiben a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, valamint az Európai Unió és a hazai szakhatság is jóváhagyja és engedélyezi a válasz egyértelmű: igen!"

??A Sinopharm vakcina (BBIBP-CorV) és amit tudni lehet róla ?? A „kínai” vakcina tudományos háttere Fontos az elején...

Közzétette: Virológia Pécs2021. január 19., kedd

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×