eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a  tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én. Tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja a kormány, idén 14 milliárd, a következő években összesen mintegy 90 milliárd forinttal. Az elsőként megnyíló két pécsi laboratórium egyike Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével virológiai területen tevékenykedik.
Nyitókép: Sóki Tamás

Jakab Ferenc: kicsi az esély, hogy beoltott ember nem beoltottnak átadja a fertőzést

A pécsi virológus professzor szerint nagyjából egy hónap alatt teljes védelmet ad az újgenerációs vakcina.

Jakab Ferenc virológus professzor szerint a tünetmentes, de fertőzött személy is megkaphatja az oltást. A kórházban fekvő súlyos tüneteket produkáló betegek oltásáról pedig a kezelőorvosnak kell döntenie. A szakember szerint arra kevés az esély, hogy valaki az oltás után elkapott fertőzést tovább tudja adni egy még be nem oltott személynek. Szerinte az óvintézkedéseket mindaddig fenn kell tartani, amíg nem végzik el a megfelelő számú oltást, és nem alakul ki a nyájimmunitás – a virulógus erről az ATV-nek beszélt.

„Én is beadattam az oltást természetesen, az elsők között voltam, aki jelentkezett, nem, semmi mellékhatása nem volt” – mondta. Szerinte

a tünetmentes, de épp fertőzött személy is megkaphatja az oltást. A kórházban fekvő súlyos tünetes betegek oltásáról pedig a kezelőorvos dönthet majd.

Egyben biztosak a virológusok: a Covid ellen hatásos az oltás. Azt viszont még vizsgálják, pontosan milyen formában váltja ki a védekező hatást a vakcina.

„Egyértelmű tanulmányok nincsenek még arra, hogy aki oltott személy, az nem kaphatja el soha többé a vírust, vagy csak elkapja, de enyhe, észrevétlen módon, gyakorlatilag tünetmentesen zajlik le nála. De reményeim szerint a vírusfertőzés ellen és a betegség kialakulása ellen is megvéd" – vélekedett a szakember.

Arra a kérdésre, hogy a beoltott személy az oltás után elkapott vírust tovább tudja-e adni egy másik nem oltott személynek, Jakab Ferenc úgy válaszolt: erre kicsi az esély.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×