eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Tejtermékeket állítanak elő 3D-s nyomtatással

A technológia nem veszélyezteti a hőérzékeny tápanyagokat.

A szingapúri Műszaki és Tervezői Egyetem (SUTD) kutatói kifejlesztettek ki egy új módszert a tej alapú termékek közvetlen tintaírással (DIW) történő 3D nyomtatására szobahőmérsékleten, úgy, hogy a hőmérsékletre érzékeny tápanyagok nem sérülnek a folyamat során – írja a ScienceDaily alapján a hirado.hu.

Az élelmiszerek 3D nyomtatását különböző nyomtatási módszerekkel érték el, de nem mindig hatékonyak, amikor az adott ételtípusokban olyan tápanyag található, amely érzékeny a hőmérséklet-változásokra. Így például a tej gazdag kalciumban és fehérjében, de ezek a tápanyagok érzékenyen reagálnak a hőre, ezért a tej nem alkalmas 3D nyomtatásra a fenti módszerekkel. A hideg extrudálás ellenben életképes alternatíva, de adalékokra van szükség, ezek optimalizálása pedig összetett feladat.

A SUTD kutatócsoportja megváltoztatta a nyomdafesték tulajdonságait, ennek köszönhetően bemutatták a tej DIW 3D nyomtatását hideg extrudálással, egyetlen tejtermékkel, a tejporral. Megállapították, hogy a tejpor koncentrációja lehetővé tette a 3D nyomtatható tejfesték egyszerű elkészítését víz felhasználásával.

„Ez az újszerű, mégis egyszerű módszer felhasználható különféle tápláló ételek elkészítéséhez, beleértve azokat is, amelyeket a kórházakban speciális étrendi szükséglet esetén szolgálnak fel a betegeknek” – mondta a kutatás vezetője, Lee Cheng Pau.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×