eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

A kamufotók és -videók ellen vet be új eszközt a Microsoft

Egyre nagyobb problémát jelentenek a valóságostól alig megkülönböztethető kamuvideók és manipulált fotók.

A Microsoft olyan új ellenőrző eszközt adott ki, amellyel kiszúrható, ha egy fotót vagy videót mesterségesen megdolgoztak – írja a Computerworld. A videók lejátszásakor az ellenőrzés valós időben, az egyes képkockák elemzésével valósul meg. A szoftver érzékeli azokat az elmosódásokat és finom árnyalatváltozásokat, amelyek a hamisítás során kerülnek az anyagra, de az emberi szem nem mindig tudja érzékelni.

A deepfake, vagy másnéven szintetikus média technológia képes rá, hogy mesterséges intelligencia segítségével megváltoztassa a fotókat, videókat, vagy hangfájlokat, és például a szájmozgás módosításával olyasmit adjon a célszemély szájába, amit soha sem mondana. Ugyancsak így készülnek olyan videók, ahol egy beszélő arcát teljesen lecserélik valaki másra, amivel a politikai lejáratóhadjáratoktól magánbosszúig mindenfélét el lehet érni.

A Microsoft úgy ítéli meg, hogy a deepfake felismerése és kiszűrése kulcsfontosságú például a küszöbön álló amerikai választások tisztasága szempontjából is.

A cég emellett bemutatott egy új technológiát is, amely a manipulált tartalmak felismerése mellett garantálja a felhasználónak, hogy amit lát, az hiteles. A technológia két részből áll, az egyik egy Microsoft Azure-ba épülő eszköz, amelynek segítségével a tartalom digitális jelzésekkel és tanúsítványokkal láthatja el az anyagot. Ezek a hitelességjelzők metaadatokként kísérik online útján a tartalmat. A második rész egy olvasó, amelyet böngészőkiterjesztésekbe lehet beépíteni, és megjelenítéskor ellenőrizi ezeket a markereket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×