eur:
393.17
usd:
366.78
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Egy csónak áll egy elöntött úton Drávaszabolcs közelében 2014. szeptember 19-én reggel. A Dráva magas vízállása miatt harmadfokú árvízkészültség van érvényben.
Nyitókép: Árad a Dráva Drávaszabolcs közelében 2014. szeptemberében. MTI Fotó: Sóki Tamás

Jön az árvíz - mutatjuk, hol és mekkora

A vízügy bejelentéséből kiderül, lesz-e rakpartzár a dunai ár miatt, illetve mely területeken lesz sajnos látványosabb a változás nemsoká.

Árhullámok alakultak ki több magyarországi folyón is az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

Közleményükben azt írták:

igen jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna bajor és osztrák területein,

valamint a Dráva-Mura és a Rába vízrendszerén.

A Duna alsó-ausztriai szakaszán szerda reggel tetőzött a Traun-Enns vízgyűjtők árhulláma. Az Országos Vízjelző Szolgálat reggeli előrejelzése szerint a folyó magyarországi szakaszán levonuló árhullám Nagybajcsnál csütörtökön, a másodfokú szintet megközelítő értékkel tetőzhet. Budapestnél pénteken, 500 centiméter körüli vízállással várható a tetőzés, amely nagy valószínűséggel nem éri majd el a rakpart szintjét.

A Dunán levonuló árhullám és a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet miatt szerda reggel 6 órától három szakaszra elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, ez Rajka, Dunaremete, Vének és Bácsa térségét érinti.

AZ INTERAKTÍV TÉRKÉPET ITT LEHET ELÉRNI.

A BEAVATKOZÁST IGÉNYLŐ VÍZÁLLÁSOK SZÍNES, INTERAKTÍV TÉRKÉPÉT ITT TALÁLJA.

A Rába vízgyűjtőjére területi átlagban 20 milliméternyi csapadék hullott, de lokálisan 40-100 milliméternyi is előfordult. Szentgotthárdnál kezdetben óránként 20-30 centiméterrel nőtt a vízszint, majd intenzívebb lett az áradás, óránkénti 50-70 centiméteres vízszintemelkedéssel. Szerda hajnalban 309 centiméteres vízállással tetőzött a folyó, majd gyors ütemben apadás kezdődött. Az árhullám jelenleg Rábagyarmat térségében tart.

Az áradás Körmendnél várhatóan szerda este a másodfokú készültségi szintet is megközelíti. A tetőzés itt csütörtök hajnali 5 órakor várható 420 centiméter körül, emiatt a város térségében

völgyi elöntések

várhatók.

A Murán érkező árhullám Letenyénél az elsőfokú készültség alatti értékkel tetőzik szerdán.

A Dráva magyarországi szakaszán az árhullám tetőzése elmarad az elsőfokú készültségi szintektől. Az árhullámok magyarországi levonulására a Dráva-Mura-vízrendszer erőműveinek üzemeltetése akár jelentős hatással is lehet - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×