INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

who

koronavírus

terjedés

lélegzés

megbetegedés

kutatás

Védőmaszkos járókelők egy tokiói pályaudvaron 2020. április 6-án. Abe Sindzó japán miniszterelnök bejelentette, hogy Tokióban és hat másik prefektúrában korlátozott kijárási tilalmat vezetnek be a koronavírus-járvány elleni védekezéképpen.

A WHO szerint kilégzéssel csekély az esély a vírus terjedésére

Infostart

Az mára mindenki számára világossá válhatott, hogy a Covid-19 elsősorban a köhögés és tüsszentés során terjed. Ugyanakkor még kérdés tárgyát képezi, hogy a beszéd is hozzájárulhat-e a betegség átadásához.

Tüsszentés, illetve köhögés alkalmával 5 mikrométeresnél nagyobb cseppek szabadulhatnak fel, melyek jellemzően egyméteres távolságba, néha azonban ennél messzebbre is képesek eljuttatni a különféle kórokozókat. Ezek az úgynevezett légzőcseppek, amelyek a megbetegedések többségét előidézhetik. Vannak ugyanakkor jóval kisebb méretű cseppek is, a bioaeroszolok, amelyek kilégzésnél, vagy beszéd során is képződhetnek, és jóval messzebbre juthatnak, mint a légzőcseppek.

Annak kiderítése, hogy az új típusú koronavírus képes-e ezek által is terjedni, rendkívül fontos – írja a 24.hu a ScienceAlert alapján.

A Nebraskai Egyetem vizsgálatai azt mutatták ki, hogy izolált páciensek környezetében kimutatható a SARS-CoV-2 részecskéi a levegőben, illetve különféle felületeken. Vagyis a kutatók szerint a vírusok igen nagy távolságot képesek megtenni a levegőben.

Mindeközben a a hongkongi Queen Mary Hospital szakértője és munkatársai ezzel ellentétes megállapításra jutottak, miután Covid-19-es páciensek állának közeléből begyűjtött levegőmintákban nem észlelték a kórokozót.

Az Egyesült Államok Kutatási Tanácsa is azt véli, hogy a vírus terjedésében a bioaeroszolok is közrejátszhatnak, míg az Egészségügyi Világszervezet megjegyzi, ilyen átadásra csak nagyon specifikus körülmények – lélegeztetőről való leválasztáskor – között találtak bizonyítékot, és további vizsgálatokat tartanak szükségesnek az új koronavírus terjedésének pontos megértéséhez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018