INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

koronavírus

járványvédelem

tünet

Fertőtlenítést végző, védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak egy szöuli vasútállomáson 2020. február 28-án. Dél-Koreában 2020-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzőttek száma.

Kiderült, hány nap után jelentkeznek a koronavírus tünetei

Infostart

A Johns Hopkins Egyetem kutatása szerint legkevesebb öt nap a lappangási idő, de van, akinél 11 nap után jelentkeznek az első tünetek. Emiatt indokoltnak tartják a 14 napos karantént.

A fertőzést követően átlagosan 5,1 nap után jelentkeznek az új koronavírus tünetei - állapították meg a Johns Hopkins Egyetem kutatói egy, a Belgyógyászati Krónikákban (Annals for Internal Medicine) közzétett friss tanulmányban. A lappangási idővel kapcsolatos felfedezésre 181 kínai és a világ más országaiban előfordult megbetegedés elemzése után jutottak.

A tudósok szerint amennyiben 12 napig nem mutatkoznak a tünetek, valószínűleg már nem is jelentkeznek, ez azonban nem jelenti azt, hogy az illető potenciálisan ne fertőzhetne tovább vírushordozóként - írta a BBC.

Éppen ezért a kutatók azt javasolják, hogy azok, akik potenciálisan megfertőződhettek,

legkevesebb két hétre vonuljanak önkéntes karanténba,

hogy ne adhassák tovább a fertőzést. A becslések szerint ha ezt betartják, 100 karanténba vonulóból egynél jelentkezhetnek a tünetek.

A tanulmány szerint egyébként a betegek leginkább akkor fertőznek, ha már megjelentek a tünetek.

Más kutatók arra jutottak, hogy a lappangási idő akár 24 napig is kitolódhat - írta a 24.hu. 10 ezer karanténba zárt emberből 101-nél csak a kiengedés után alakulhatnak ki a tünetek. A kutatók kiemelték: további vizsgálatokra lesz szükség, hogy pontosabban felmérjék a lappangási időt.

A köhögést és lázat okozó vírus mára világszerte több mint 114,5 ezer embert fertőzött meg, a halálesetek száma pedig 4 ezer fölé emelkedett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018