INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

balaton

hatóanyag

balatoni limnológiai intézet

pécsi tudományegyetem

kutatás

Fiatalok a Balaton Sound fesztiválon Zamárdiban 2019. július 3-án.

Ártalmas anyagokat találtak a Balaton vizében

Infostart

Egy-egy zenei fesztivál után mérhetően megemelkedik a káros hatóanyagok aránya a tó vizében.

Több mint hetvenféle káros hatóanyag található a Balaton vízében. Gyógyszerszármazékok, a mezőgazdaságban használt műtrágyák, egy-egy zenei fesztivál után pedig kedélyjavítók is kimutathatók a tó vízéből – derült ki a Pécsi Tudományegyetem és a Balatoni Limnológiai Intézet közös kutatásából, amelyet a hirbalaton.hu ismertetett.

A Balatoni Limnológiai Intézet kutatócsoportja 138 hatóanyag jelenlétét vizsgálta a tó vizében, vízgyűjtő területén, amelyből 71-et ki tudtak mutatni. A sokféle mezőgazdaságban használt növényvédőszer, azaz peszticid mellett magas volt a gyógyszermaradványok aránya is, amelyek többségében az idegrendszerre hatnak. Ezektől a hatóanyagoktól megváltozik például a puhatestűek viselkedése, mozgásuk aktivitása, táplálkozása, szaporodása.

Egy-egy zenei fesztivál is komoly hatással van a vízre és annak élővilágára. Egy Balaton Sound után, ahol egy városnyi ember megfordul egy hét alatt, kimutatható hatásai vannak a gyógyszermaradványoknak, kedélyjavító szereknek. Például a koffein mérhető a rendezvény után egy héttel is a vízből, aminek vannak élettani hatásai.

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018