eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Világűr, 2013. május 21.A NASA által 2013. június 4-én közreadott képen felkel a Nap a Föld fölött 2013. május 21-én. A felvételt a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa készítette, amikor az objektum az egyesült államokbeli Minnesota állam délnyugati része fölött tartózkodott. (MTI/EPA/NASA)
Nyitókép: MTI/EPA/NASA

Fellőttek két új magyar kutatóműholdat

A SMOG-P az elektroszmog után kémkedik, az ATL-1 egy szigetelőanyag tulajdonságait teszteli.

Péntek reggel Új-Zélandról fellőtték az amerikai Rocket Lab cég magánrakétáját, amelynek fedélzetén két magyar miniműholdat (SMOG-P, ATL-1) is elhelyeztek - olvasható a HVG összeállításában. A magyar egységek 380 km magasságban igyekeznek keringeni majd.

A 5x5x5 centis SMOG-P kockát a Műegyetemen készítették, dolga az lesz, hogy az űrbe kijutó elektroszmogról szolgáltasson adatokat. Az ATL-1 fejlesztésében is részt vett a BME csapata, de magáncélú a műhold, szigetelőanyagot tesztelnek vele.

Az első magyar zsebműhold a Masat-1 volt, amelyet ugyancsak a BME diákjai és oktatói építettek. A Masat-1-et 2012-ben állították pályára, ezt követően 1062 napon át működött.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×