eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

A kutatók öt éven keresztül tanulmányozták a sör- és whiskykészítésben is létfontosságú gabonát, és csaknem 39 ezer közül izolálták azt a szárazságnak ellenálló gént, amelynek erősebb kifejeződésével olyan árpa hozható létre, amely túléli a forró, száraz időszakokat - írja a Qubit.

A 2018-as adatokon jól látható, hogy mennyire komolyan érinti a felmelegedés a gabonaipart. A Heriot-Watt Egyetem élet- és földtudományi intézete szerint tavany nyáron nyolc százalékkal kevesebb árpa termett Nagy-Britanniában a hosszú forróság miatt, mint a korábbi évben.

"Elsőre nem hangzik soknak, de

amikor 7,6 millió tonnáról 6,9 millió tonnára csökken a terméshozam, az óriási veszteség"

- magyarázta az intézet egyik kutatója.

A kutatást a skót kormány mellett a Skót Whisky Szövetség (SWA) is finanszírozta. Nekik nélkülözhetetlen a gabona, hiszen 90 százalékban skóciai árpából gyártják a whiskyt. A BBC szerint a skót whisky-piac több milliárd font értékű, és közel tízezer embernek ad munkát, ebből kifolyólag a whisky árának és elérhető mennyiségének ingadozása nem egy elhanyagolható probléma.

A génszerkesztett árpáról a kutatás vezetője elmesélte, hogy

a kísérleti növényeknek megvan az a képességük, hogy sokkal több vizet tudnak megőrizni,

mivel az apró pórusok, amelyeken keresztül a víz távozik a növényből, sokkal szűkebbek. Ezenkívül a szerkesztett gén olyan géneket is aktivál, amelyek megvédik a gabonát a hőstressztől, valamint segítik, hogy vízhiányos időszakban is tovább nőjön.

A kutatók szerint a legjobb, hogy az általuk izolált gén a gabonán kívül minden növényfajtában megtalálható, így a növénytermesztők útmutatóként használhatják majd a kutatásukat, hogy olyan növényeket alkothassanak, amelyek magas hőmérséklet és csapadékhiány mellett is meg tudnak nőni.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×