A kutatók öt éven keresztül tanulmányozták a sör- és whiskykészítésben is létfontosságú gabonát, és csaknem 39 ezer közül izolálták azt a szárazságnak ellenálló gént, amelynek erősebb kifejeződésével olyan árpa hozható létre, amely túléli a forró, száraz időszakokat - írja a Qubit.
A 2018-as adatokon jól látható, hogy mennyire komolyan érinti a felmelegedés a gabonaipart. A Heriot-Watt Egyetem élet- és földtudományi intézete szerint tavany nyáron nyolc százalékkal kevesebb árpa termett Nagy-Britanniában a hosszú forróság miatt, mint a korábbi évben.
"Elsőre nem hangzik soknak, de
amikor 7,6 millió tonnáról 6,9 millió tonnára csökken a terméshozam, az óriási veszteség"
- magyarázta az intézet egyik kutatója.
A kutatást a skót kormány mellett a Skót Whisky Szövetség (SWA) is finanszírozta. Nekik nélkülözhetetlen a gabona, hiszen 90 százalékban skóciai árpából gyártják a whiskyt. A BBC szerint a skót whisky-piac több milliárd font értékű, és közel tízezer embernek ad munkát, ebből kifolyólag a whisky árának és elérhető mennyiségének ingadozása nem egy elhanyagolható probléma.
A génszerkesztett árpáról a kutatás vezetője elmesélte, hogy
a kísérleti növényeknek megvan az a képességük, hogy sokkal több vizet tudnak megőrizni,
mivel az apró pórusok, amelyeken keresztül a víz távozik a növényből, sokkal szűkebbek. Ezenkívül a szerkesztett gén olyan géneket is aktivál, amelyek megvédik a gabonát a hőstressztől, valamint segítik, hogy vízhiányos időszakban is tovább nőjön.
A kutatók szerint a legjobb, hogy az általuk izolált gén a gabonán kívül minden növényfajtában megtalálható, így a növénytermesztők útmutatóként használhatják majd a kutatásukat, hogy olyan növényeket alkothassanak, amelyek magas hőmérséklet és csapadékhiány mellett is meg tudnak nőni.