eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin

Ekkora ivók voltak az ókori kínaiak

Találtak már eddig is ősrégi lepárlóüzemnyomokat, de ekkora létesítménybe korábban még nem botlottak régészek

A Kínában eddig felfedezett legnagyobb ókori lepárlóüzem romjait tárták fel az ország keleti részén lévő Anhuj tartományban - jelentette a Hszinhua állami hírügynökség a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

A Ming dinasztia (1368-1644) és a Csing dinasztia (1644-1911) idején működő szeszfőzde maradványaira építőmunkások bukkantak a tartomány Szujhszi járásában.

A régészek eddig csaknem 3 ezer négyzetméternyi részt tártak fel a mintegy

18 ezer négyzetméteres területből, ahol a szeszfőzéshez szükséges berendezéseket, egyebek mellett három lepárlótűzhelyt és több mint 30 fermentálótartályt találtak

- számolt be Csen Csao, a tartományi régészeti intézet kutatója.

A felszínre került csaknem 600 lelet között továbbá ivótálkák, cigarettatartók, tubákospalackok szerepeltek, melyek közül több a Ming-korra jellemző, fehér-kék mintázatú porcelánból készült.

Csen rámutatott:

a jó állapotban megmaradt felszerelésen keresztül megismerhetővé válik a Kína északi részén mesteri szinten űzött szeszkészítés hagyománya.

A kutató hozzátette: a jelenlegi a negyedik Kínában feltárt antik lepárlóüzem. Korábban a délnyugati Szecsuán tartományban bukkantak két, illetve az ország keleti részén fekvő Csianghszi tartományban egy további hasonló üzem maradványaira.

Az Anhujban felfedezett szeszfőzde romjainak ásatási munkálatai jelenleg is folynak.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×