eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Már két embernél is sikeres volt a különleges beavatkozás a Semmelweis Egyetemen

Napról napra javul az állapota, már mankó nélkül közlekedik és gyógytornászhoz jár az a beteg, akin februárban mágneses végtaghosszabbító készülékkel végzett sikeres beavatkozást a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján Dr. Domos Gyula egyetemi tanársegéd. Magyarországon ez volt az első ilyen műtét, amit magyar orvos végzett.

A mágneses végtaghosszabbítás során a csont belsejébe ültetik bele az implantátumot, amelynek nincs közvetlen kapcsolata a hosszabbítást végző külső mágneses egységgel, magyarázta Dr. Domos Gyula egyetemi tanársegéd. Korábban a végtaghosszabbítások során még külső készülékeket alkalmaztak: két-három gyűrűt helyeztek el a végtag köré, amelyeket drótokkal és csavarokkal rögzítettek a hosszabbítandó csontokhoz, és ezzel végezték a beavatkozást.

A mágneses hosszabbítás során külső egységre már nincs szükség,

ismételte meg, ezáltal a lágy részek, izmok sértetlenek maradnak, és elkerülhetők a drótok, csavarok okozta kényelmetlenségek, szövődmények kialakulása is, tette hozzá a szakember.

Magyarországon ez idáig két magyar betegen végeztek el mágneses beavatkozást. Mind a két páciens combcsontját hosszabbították, egyaránt 4–4 centiméterrel, ismertette a szakember, aki azt is elárulta, hogy a technológia a növekedésben lévő gyermekeknél lábszáron egyáltalán nem alkalmazható, combcsonton azonban már 8-9 éves kortól igen. A serdülőkor után már bárki számára elérhető korlátok nélkül, természetesen az időskorúak ez alól kivételt képeznek, jegyezte meg.

Az implantátumokat, illetve a végtaghosszabbító beavatkozásokat, amelyekre évi 10-15 betegnek lehet szüksége Magyarországon,

a társadalombiztosító egyedi méltányosság alapján támogatja,

jegyezte meg Domos Gyula egyetemi tanársegéd – idehaza egyelőre ő az egyedüli, aki ilyen műtéteket végez.

A végtagdeformitásnál, végtaghosszabbításnál maradva Domos Gyula végezetül megjegyezte, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján, amely idén 250 éves jubileumát ünnepli, egyedüliként használnak olyan külső hosszabbító készüléket, amivel nemcsak a végtag hosszabbítását tudják elvégezni, de egyéb, más társuló tengelyeltéréseket, végtagdeformitásokat tudnak korrigálni, ráadásul szoftveresen előre képesek megtervezni a beavatkozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×