eur:
393.88
usd:
369.22
bux:
65894.82
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Megkongatta a vészharangot az ENSZ, klímatudatos gazdálkodást és étrendet sürget

Rég túl vagyunk már azon a ponton, aminél még elég lett volna csökkenteni az üvegházhatású gázok, főleg a szén-dioxid kibocsátását.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) különjelentése szerint globális életmódváltásra van szükség. Ehhez pedig nemcsak az kell, hogy egyeduralkodóvá váljon a megújuló energiaforrások használata, és kivonják a forgalomból a műanyag szívószálakat és fülpálcikákat - írja a jelentést ismertetve a Qubit.

Már nem elég csökkenteni a gázok kibocsátását, át kell térni a klímatudatos agrárgazdálkodásra és étrendre. Ezen kívül az eddigiektől gyökeresen eltérően kellene használni az anyaföldet, és a megszokottól eltérő fehérjeforrások után kellene nézni, miközben lényegesen takarékosabban kellene bánni a táplálékforrásokkal. Mindezt azért, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás további súlyosbodását és annak negatív következményeit.

Az utóbbi 60 évben megduplázódott az egy főre jutó hús- és növényiolaj-fogyasztás,

és több mint harmadával nőtt a napi kalóriabevitel. Ezen kívül a megtermelt élelmiszerek 25-30 százaléka hulladékként végzi és a metángáz-kibocsátás fele az állattartás és a rizstermesztés következménye - derült ki az IPCC dokumentációiból.

Az éghajlatváltozással foglalkozó szakemberek évtizedek óta figyelmeztetik az embereket a légkör és az óceánok felmelegedésének hosszú távú veszélyeire. Változás azonban ez idáig nem sok történt, pedig ezek a veszélyek egyre nyilvánvalóbbak: idén júliusban rekordmennyiségű sarkköri jég olvadt el, az Európán végigsöprő hőhullámok következtében pedig sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok.

Az egyik legnagyobb problémát a műtrágyázáson és szántáson alapuló agrárgazdálkodás jelenti,

mivel a termőterületek megművelése a végsőkig kizsákmányolja a földet. A mezőket erdősávokkal kellene védeni, a termelést pedig kisebb területeken kellene végezni a termények évszakról évszakra, vagy akár hónapról hónapra való változtatásával.

Egyre több térségben érezni a felmelegedés okozta csapásokat

A legrosszabbul a Szahara környékén, az észak-afrikai országokban, a Közel-Keleten, és Dél-Kelet-Ázsiában élők jártak. A globális felmelegedés jelenlegi mértéke elsősorban a száraz síkságokon fenyeget vízhiánnyal, talajerózióval, és a növényvilág pusztulásával.

Ezen kívül Ázsiában és Afrikában kiterjedt területek sivatagosodhatnak végképp el, Észak- és Dél-Amerikában, a mediterrán térségben és Dél-Afrikában pedig a pusztító bozóttüzek válhatnak aggasztóan gyakorivá.

Az erdő- és általában a faültetés hasznos lehet,

ezt senki sem vitatja, sőt, a szakértők külön is foglalkoznak a téma felmerülő kérdéseivel. Az agrárerdészet mellett szól, hogy ezekben a rendszerekben ugyanazon a területen kombinálva zajlik az erdőgazdálkodás és a mezőgazdasági termelés, nemcsak a biodiverzitás fenntartását segítve elő, de lehetővé téve a termőtalaj-használat optimalizálását is.

Az IPCC szakértői az állattartóknak is tettek javaslatokat

A további negatív hatásokat kordában lehetne tartani az állatállomány kosztjának feljavításával és a húsfeldolgozó üzemek karbonlábnyomának a csökkentésével. Mindez azonban nem elég, az embereknek a klímatudatosabb étrendre is át kellene térnie. A kiegyensúlyozott étrend, a növényi alapú táplálkozás és az ökotudatos állattartásból származó élelmiszerek fogyasztása a termőföldek felszabadulása mellett az üvegházhatású gázok csökkenését is eredeményezné.

A klímatudatos étrend ugyanakkor nem feltétlenül jelent egyet a vegetáriánus vagy vegán táplálkozásra való áttéréssel, mindössze annyit jelent, hogy zöldségeket és gyümölcsöket nagyobb arányban tartalmazó étrendre kellene áttérnünk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×