INFORÁDIÓ 
2019. november 22. péntek
Cecília

tudomány

csillagászat

hullócsillag

Jövő héten lesz a legjobban látható az augusztusi csillaghullás

Jövő héten lesz a legjobban látható az augusztusi csillaghullás

Infostart / MTI

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint hétfőről keddre virradó éjszaka várható az esemény tetőpontja.

A Perseus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között figyelhető meg, de hétfő éjszaka várható a jelenség maximuma. Ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok - nyilatkozta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

Ugyanakkor a Hold állása miatt idén nem túl kedvezőek a feltételek a meteorraj megfigyelésére. A telihold miatt már augusztus 12-én is elég erős lesz a holdfény és nagyon későn nyugszik le a Hold.

Hajnali 1 órától világosodásig lesz érdemes fürkészni az égboltot és hullócsillagokat számolni

- jegyezte meg Mizser Attila. A csillagász azt is hozzátette, hogy a hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen távcsőre, azok szabad szemmel láthatók a legjobban. Amennyiben valaki a városban szeretné megfigyelni az égi jelenséget, azt mindenképpen érdemes olyan helyről tenni, ahol körkilátás van és nincsen közvetlen zavaró fényforrás.

Hullócsillagok éjszakája elnevezéssel idén is több fővárosi és vidéki helyszínen rendeznek programokat, így például augusztus 9-én és 11-én Csillebércen a Budai Szabadtéri Színházban koncerttel és tudományos előadással készülnek, hétfőn pedig Kecskeméten a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, valamint a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyparkban várják égi kalandozásra a látogatókat, emellett lesznek programok a Zselici Csillagparkban is.

Továbbá ezekben a napokban zajlik Keszthelyen a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia, amelyre csaknem félszáz országból érkeztek középiskolás diákok, hogy összemérjék csillagászati és asztrofizikai tudásukat.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018