eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Jövő héten lesz a legjobban látható az augusztusi csillaghullás

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint hétfőről keddre virradó éjszaka várható az esemény tetőpontja.

A Perseus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között figyelhető meg, de hétfő éjszaka várható a jelenség maximuma. Ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok - nyilatkozta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

Ugyanakkor a Hold állása miatt idén nem túl kedvezőek a feltételek a meteorraj megfigyelésére. A telihold miatt már augusztus 12-én is elég erős lesz a holdfény és nagyon későn nyugszik le a Hold.

Hajnali 1 órától világosodásig lesz érdemes fürkészni az égboltot és hullócsillagokat számolni

- jegyezte meg Mizser Attila. A csillagász azt is hozzátette, hogy a hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen távcsőre, azok szabad szemmel láthatók a legjobban. Amennyiben valaki a városban szeretné megfigyelni az égi jelenséget, azt mindenképpen érdemes olyan helyről tenni, ahol körkilátás van és nincsen közvetlen zavaró fényforrás.

Hullócsillagok éjszakája elnevezéssel idén is több fővárosi és vidéki helyszínen rendeznek programokat, így például augusztus 9-én és 11-én Csillebércen a Budai Szabadtéri Színházban koncerttel és tudományos előadással készülnek, hétfőn pedig Kecskeméten a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, valamint a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyparkban várják égi kalandozásra a látogatókat, emellett lesznek programok a Zselici Csillagparkban is.

Továbbá ezekben a napokban zajlik Keszthelyen a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia, amelyre csaknem félszáz országból érkeztek középiskolás diákok, hogy összemérjék csillagászati és asztrofizikai tudásukat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Miközben az ukrán légvédelem egyre nagyobb nyomás alatt, mert Oroszország fokozta a légicsapásokat intenzitását, Volodimir Zelenszkij elnök sürgette partnereit, hogy gyorsítsák fel fegyverszállításaikat. Harkivban újabb támadásokat hajtott végre az orosz hadsereg, míg Luhanszknál felfogták az inváziós erők rohamát az ukrán védelmi erők. Legfontosabb háborús híreink szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×