eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

A helyes táplálkozás többet használ, mint az étrend-kiegészítők

Nem szükséges étrend-kiegészítőket vagy vitaminokat szedni ahhoz, hogy bizonyos tél végén jellemző betegségeket megelőzzünk. A megfelelő táplálkozással már sokat lehet tenni az egészség megtartásáért – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének vezetője.

„Együnk elegendő tejterméket, tojást, húst naponta körülbelül 1-2-szer” – mondta Veresné Bálint Márta, hozzátéve: a megfelelő C-vitaminbevitelről a kivi, a zöldpaprika, a narancs és a csipkebogyó gondoskodhat. A cinket olajos magvakkal tudjuk pótolni, „mi nasiként szoktuk fogyasztani”. De a kagylókat, tengeri halakat is érdemes legalább hetente beiktatni az étrendbe. Idénye van még a babnak, száraz babnak, borsónak, csicseriborsónak, melyek szintén cinkforrások.

Étrend-kiegészítőket akkor érdemes fogyasztani, ha sok ember között éli a mindennapjait az illető, például egy tanár a szeptemberi iskolakezdéskor 1-2 hetes kúrát tarthat.

A gyümölcsben és zöldségben található vitaminból azonban kisebb mennyiség is hasznos lehet, illetve más fontos anyagok is vannak bennük.

A fokhagyma illatát adó allicin, bár gátolja a baktériumok és vírusok szaporodását, nem bizonyított, hogy gyógyhatású lenne. A szakértő mégis javasolja, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy hatékony.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×