eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Twitter/China Xinhua News

Míg ámuldozunk a Csang'o-4 fotóin, Kína már tervezi is az 5 startját

Az új űrszonda a most levett Hold-mintákkal fog visszatérni a Földre. Ráadásul a 6, a 7 és a 8 is valamennyire elő van már készítve.

Kína még az év vége előtt útnak indítja a Holdra a Csang'o-5 űrszondát, amely az égitestről vett mintákkal fog hazatérni küldetéséről - közölte a kínai űrkutatási hivatal (CNSA), amely további három missziót tervez holdkutatási programja keretében.

A Csang'o-4 kínai űrszonda január elején szállt le a Hold Földről nem látható túloldalán, elsőként a világűr kutatásának történetében és sikeresen teljesítve a kínai holdkutatási program negyedik szakaszát.

"A szakértőink még megbeszéléseket folytatnak a következő projektek kivitelezhetőségéről, de immár megerősített, hogy további három holdmisszióra készülünk a Csang'o-5-öt követően" - mondta hétfőn Vu Jen-hua, a CNSA vezető helyettese.

A Csang'o-6 a tervek szerint a Hold déli pólusáról fog két kilogramm mintát hozni a Földre.

A Csang'o-7 misszió célja a Hold déli pólusa körüli területek átfogó tanulmányozása lesz. A Csang'o-8 küldetése a tudományos kutatások és kísérletek mellett azoknak a kulcstechnológiáknak a tesztelése lesz, amelyek egy holdi kutatóbázis megépítéséhez szükségesek.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×