eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma

JVSZ: Már nem csak sakkban győzik le a robotok az embert

A kiterjesztett mesterséges intelligencia egyelőre még inkább a nagyvállalatok üzleti folyamatait érinti, azonban a kormánynak is az a célja, hogy ezeket a cégeket összekapcsolja a hazai kis- és középvállalatokkal - hangzott el a Joint Venture Szövetség (JVSZ) mesterséges intelligencia üzleti alkalmazásáról, és gazdasági hatásairól szóló konferenciáján.

A kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra Európa első 5 olyan országa közé kerüljön, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Ehhez erős magyar vállalkozások, stabil munkahelyek és növekvő bérek kellenek. Ezzel fog foglalkozni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is az elkövetkező években – mondta Szigeti Ádám, az ITM helyettes államtitkára a JVSZ konferenciáján.

A stratégiai célok eléréséhez az innovációs és kutatási, valamint az oktatási rendszer struktúraváltása zajlik, hiszen a jövő technológiai újításainak üzemeltetéséhez a hozzáértő humánerő megteremtése is kulcsfontosságú – fogalmazta meg Szigeti Ádám.

Mesterséges intelligencia és innováció

A konferencián mutatta be az IBM fejlesztési ökoszisztéma központ közép-kelet-európai vezetője az IBM 6 éve futó, de csak 3 hónapja napvilágot látott projektjét, az IBM Project Debater-t. Aco Vidovic elmondta, hogy egy olyan szoftvert kívánnak létrehozni, amely önálló véleményt alkot, jelentős mennyiségű adat és szöveg értelmezése alapján, amit komplex mondatokban tud megfogalmazni.

A Project Debater, amelyet felhő alapú szolgáltatásként kíván nyújtani az IBM a jövőben, segítséget jelenthet az emberek számára azáltal, hogy bizonyítékokon alapuló érveket nyújt, és korlátozza az érzelmek, az elfogultság vagy a kétértelműség befolyását – mondta Vidovic.

Évente százmilliókkal bővül a legaltech iparág

Az új technológiák a munkaerőpiac átalakulását is eredményezik, számos terület automatizálhatóvá válik. Nincs ez másként a jogi munkában sem, ahol a mesterséges intelligencia nem veszélyt, sokkal inkább lehetőségeket rejt magában – véli Pongrácz Ferenc, az IBM Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.

A legaltech iparágba áramló kockázati tőke évente több száz millió dollárra rúg a CB Insights adatai szerint. A kockázati tőkebefektetések iránya alapján épp azok a technológiák a legizgalmasabbak ezen a területen, amivel az IBM partnervállalata, az iLex is foglalkozik – fogalmazta meg Pongrácz Ferenc. Az iLex felhő alapú szoftverért év üzleti partnere díjat is kapott az IBM-től, a LEXI nevű, jogi kérdések megválaszolására képes beszélgető robot pedig már a Pécsi Tudományegyetem tananyagának is részét képezi.

Mesterséges Intelligenciával támogatott üzleti folyamatok

A konferencián bemutatásra került az iLex kognitív üzleti asszisztense. Dr. Ritter Marianna, a cég alapító-vezérigazgatója elmondta, jelenleg olyan ügyviteli folyamatokat supportálnak, amihez mesterséges intelligenciára is szükség van, hogy az egyre táguló és változó jogi ökoszisztémát gyorsan és hatékonyan kezelni tudják a vállalatok.

Jelenleg 6 AI funkciót tud kezelni az üzleti asszisztensük. Ezek közé tartozik egy magyar nyelvű moduláris dokumentum-szerkesztő, ami tulajdonképpen szerződésmintákat készít, egy adatbázis-kezelő és kiértékelő rendszer, ami a compliance, due diligence területén jelentős időmegtakarítást tesz lehetővé. A beérkező ügyiratok kezelése és megfelelő munkatárshoz delegálása szintén AI támogatott funkció, de a jogi hr-támogató eszköz esetében is az IBM Watson választja ki első körben a megkeresendő munkavállalót.

8 országra kiterjedő nemzetközi verseny bejelentése

A konferencián bejelentettek egy nemzetközi, 8 országra kiterjedő hallgatói verseny is. Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja kiemelte, hogy BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán már évek óta iLex jogi platformban oktatják a jogi tárgyakat, mellyel kapcsolatban a diákok visszajelzése rendkívül pozitív.

A versennyel azt szeretnék kipróbálni, hogy miként lehet bevezetni a köztudatba, hogy az AI nem 20-30 év múlva lesz az életünk része, hanem akár már a jelenben is. Ha a diákok ebbe belenőnek, akkor a 2030-as évre kitűzött ország-vízió is teljesülhet– mondta a kancellár.

A versenyt az IBM és iLex szervezi, kifejezetten felsőoktatási szervezetek számára. November 22-én lesz a díjátadás, Budapesten. A versenyzőknek egy robotot kell elkészíteni, amit nemzetközi szinten fognak elbírálni.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×