eur:
393.09
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Mihail Vasziljevics Lomonoszov (1711-1765) és Galileo Galilei (1564-1642) tudósok szobrai a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületének délnyugati sarkán, Budapest, 2016. február 22.
Nyitókép: MTI

Elege lett az MTA-nak, beszáll a versenybe

A Magyar Tudományos Akadémia támogatásával indult el a tudomany.hu nevű oldal. A portál célja, hogy bizonyítsa, a "Föld nem lapos", hogy hiteles információforrás legyen, és felvegye a versenyt az áltudományokkal és az ezekre alapozó állításokkal. Az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Fábián István, az oldal főszerkesztője nyilatkozott.

A Magyar Tudományos Akadémia hétfői közgyűlésén fogadta el a határozatot a honlap indításáról. Fábián István az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy az áltudományt bár nehéz definiálni, de annak tartja, ha tudományosan megalapozatlan tényekre, állításokra hivatkozva,

olyan következtetéseket vonnak le, amelyek úgy hangoznak, mintha tudományosak lennének, de ezeknek semmi alapjuk nincsen.

Abszurd példával élve ide sorolta azt, ha valaki azt mondja: a Földön nem látszik a görbület, tehát lapos. Pedig pontosan tudjuk, hogy a tudományos tények nem ezt támasztják alá.

Az interneten ránk özönlő információhalmazban nagyon sok áltudományos nézet, vagy ezen alapuló termék van forgalomban, ezért elsősorban az MTA-nak, a tudósoknak, a kutatóknak a feladata, hogy felvegyék a harcot. Ez nagyon nehéz a tudomany.hu főszerkesztője szerint.

Az álhírek általában olyan témákban jelennek meg, amelyek az embereket nagyon érdeklik, például egészségügy, egészséges életmód, különböző csodaszerek.

Ráadásul az is gond, hogy ezeket egymás között is terjesztik az emberek, és persze vannak, akik ezen nyerészkedni akarnak, így eleve áltudományos híreket tartalmazó honlapokat indítanak, működtetnek.

A tudománynak az a legnagyobb gondja ezekkel az információkkal szemben, hogy jellegénél fogva csak valós tényeket tud közölni, ezek azonban nem mindig felelnek meg az emberek elvárásoknak, vágyakozásoknak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az interneten elérhető információk 90 százaléka, de van, hogy nagyobb aránya egy-egy témakörben valamilyen megalapozatlan állításból indul ki, és nagyon kevés az a honlap, ahol valódi tudományos érvek alapján jelennek meg információk. Ezért is fontos egy olyan oldal, mint a tudomany.hu, ahol egy témában az adott szakterület elismert képviselői fogják ismertetni tudományos álláspontjukat számos forrásmunka és hivatkozás megadásával. Ahogy fogalmazott:

ezekre kell rászoktatni az olvasókat, így kiakulhat az egyensúly az "ál" és a valódi információ között.

Felelős szerkesztői köszöntőjében Fábián István, az MTA doktora azt írja, az áltudomány „táptalaja mindig a tudatlanság, hajtóereje pedig az anyagi érdekektől kezdve a világnézeti meggyőződésen keresztül a politikai irányultságig - amiknek a tudomány világában nincs keresnivalójuk - számos dolog lehet. Küldetéstudatos megszállottak,

kóklerek és csalók könnyű, de minden valós alapot nélkülöző megoldásokat kínálnak

például súlyos betegségek gyógyítására, környezetvédelmi problémák megoldására, ingyen energiatermelésre.”

A felelős szerkesztő várja az olvasók kérdéseit, felvetéseit, amelyeket összegyűjt, és amelyekre nyilvános válaszokat fognak adni az írások szerzői. Az első összeállítás a védőoltásokról, az oltásellenességről és az európai kanyarójárvány okairól szól, a tudomany.hu következő cikkének témája pedig a magyar őstörténet lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×