eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Közeleg az időzített gyógyszerek kora

Közeleg az időzített gyógyszerek kora

A cirkadián ritmust, azaz a "napi biológiai órát" szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért három amerikai tudós kapta az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. A felfedezés segítségével több orvosi eljárás hatékonyságát is növelni lehet. Káldi Krisztinával, a Semmelweis Egyetem kutatójával, oktatójával, egyetemi docenssel beszélgettünk.

A három kutató már a nyolcvanas években vizsgálta a cirkadián ritmus alapjait. Olyan sejtszintű folyamatokat fejtettek meg, amelyek megmagyarázzák, hogy hogyan képesek a sejtjeink, szöveteink és a szervezetünk mérni az időt. Az is kiderült, hogy ami az ő kísérleti állatukban, az ecetmuslicákban érvényesülnek, azok emlősökben is így zajlanak, vagyis

az ő kutatásaik alapján lehetett eljutni az úgynevezett emlősóra megismeré­­séhez is.

"A felfedezés újdonságtartalmának megértéséhez meg kell érteni, hogy hogyan zajlik a molekuláris időmérés. Ez egy nagyon összetett, sok komponenst tartalmazó rendszer. A molekuláris hálózat időméréséhez arra van szükség, hogy egy adott molekulaszintű történés-sorozat visszatérő legyen, ismétlődjön.

Mindezt úgy lehet egyszerűsítve elképzelni, hogy a nap folyamán fokozatosan termelődik egy fehérje, ami felhalmozódik a sejtben, és ha megfelelő mennyiségben jelen van, akkor gátolja a saját keletkezését. A fehérje aztán idővel elbomlik, a gátlás megszűnik, és a folyamat újraindul. Két ilyen újraindulás között éppen egy nap telik el" - magyarázta Káldi Krisztina, a Semmelweis Egyetem kutatója, oktatója.

Ez a felfedezés ennek a gátló fehérjének és a hozzá tartozó, az őt kódoló génnek a felfedezése volt. Ezt magyarul periódusgénnek nevezik.

"Arra is rájöttek később, hogy ez a fehérje önmagában nem tud működni, segítő komponensekre van szükség. Például Michael Young fedezte fel azt a fehérjét, amely közvetlenül kölcsönhatásba lép a periódus nevű fehérjével és képessé teszi arra, hogy az előbb említett gátlást kifejtse" - idézte fel a docens.

A cirkadián ritmus lényege elsősorban az, hogy a szervezet alkalmazkodni tudjon a körülöttünk lévő, ciklikusan változó körülményekhez: nappal és éjszaka, a hőmérséklet változása, állatoknál a tápanyagkínálat, emberben pedig a szociális elvárások - pl. munkaidő -, vagy épp az étkezések ritmusai.

"A jelentőségteljes dolog ebben az, hogy a szervezet nem ezek megjelenésére reagál, hanem előre felkészül a bekövetkezésükre:

a szervezetben bizonyos mechanizmusok megjósolják ezt a változást, és a sejtjeink, szöveteink a változásra való felkészülés jegyében fognak működni" - hangsúlyozta Káldi Krisztina.

A szervezet így káros behatásoktól is tudja védeni a szervezetet.

Komoly kockázati tényező

"Orvosi szempontból is fontos, hogy az anyagcserénk megfelelően, egészségesen működjön. A nap folyamán, amikor nagy a valószínűsége a táplálékfelvételnek, a máj olyan enzimeket fog nagy mennyiségben előkészíteni, amelyek a tápanyagmolekuláknak a tápanyagraktárba való beépülését segítik. Ugyanakkor éjszaka ezek mennyisége csökken, és olyan enzimek jelennek meg, amelyek a raktárból való tápanyagmobilizálást segítik elő, vagy például segítik a cukor keletkezését más tápanyagmolekulákból, és ezáltal támogatják a vércukorszint fenntartását éjszaka is" - részletezte a kutató.

Káldi Krisztina kiemelte: sok adat és kutatás bizonyítja, hogy e ciklikusság,

a cirkadián ritmus zavara rizikótényezőnek számít számos betegség kialakulása szempontjából.

Nagyobb eséllyel alakulnak ki bizonyos betegségek (pl. magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, emlő- és vastagbél-daganat, depresszió) olyan egyénekben, akiknek az alvási ritmusa eltér a szokványostól.

"Tehát ha a ritmuszavar ilyen káros hatásokkal jár, akkor fontossá válik, hogy valahogy be tudjon avatkozni a gyógyászat, és a gyógyszeres terápiának lehet nagy szerepe" - emelte ki a docens.

A cirkadián ritmus kisebb zavarai fénnyel kiválóan kezelhetők,

ezért fontos tudni, hogy a ritmusszabályozás szempontjából az életmódnak is nagy szerepe van.

Időzített gyógyszerek

Az elmúlt 10-15 évben egyre többen foglalkoznak a kronoterápia lehetőségével is. "Ez a gyógyszeres kezelés megfelelő időzítését jelenti. Ilyen kezeléseknél maximális hatást minimális mellékhatás mellett szeretnénk elérni. Bizonyos betegségek, különösen daganatos elváltozások esetében vannak olyan kezelések, ahol a mellékhatások alapvetően korlátozzák a terápiát.

Az ilyen kemoterápiás kezelések esetében a legnagyobbak az időzített kezelési módszer kifejlesztésére.

Állatkísérletekben már nagyon szép eredmények vannak, de az emberi terápiában sajnos az áttörő eredmények még váratnak magukra" - sorolta az eredményeket és a lehetőségeket Káldi Krisztina.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×