eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Éghajlatkutató: ez a sarki olvadás igazi veszélye

Éghajlatkutató: ez a sarki olvadás igazi veszélye

Az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén bemutattak egy 90 kutató összefogásával készült tanulmányt, amely szerint Szibériától Alaszkáig már most olvadásnak indult az örökké fagyott talaj, vagyis a permafroszt. Ennek számlájára írhatók az orosz földgázmezőkön tapasztalt földcsuszamlások és az alaszkai belvizek, áradások. A permafroszt olvadása hatással van a klímaváltozásra is - mondta el az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató, az Esterházy Károly Egyetem tanára.

Permafrosztnak azokat a területeket nevezzük, amelyek örökké fagyottak. Tehát télen-nyáron a teljes talajréteget felülről lefelé fagy takarja, víz nincsen benne folyékony halmazállapotban - mondta el az InfoRádiónak Mika János, az Esterházy Károly Egyetem tanára. 

Átmenetileg rövid időre a talaj teteje esetleg megolvad, de igazából nem ez a veszélyes, hanem az, ha teljesen megolvad ez a réteg - mutatott rá az éghajlatkutató.

"Ez azért veszélyes, mert alatta évmilliók óta befagyott szén-dioxid és metán van. Ha

a sok millió négyzetkilométeres területen történő olvadás során a földbe zárt metán-hidrát anyag felszabadul, a légkörben azonnal metánná alakul. 

A metán pedig egy üvegház-hatású gáz: egy metánmolekula 22-szer erősebben tolja el az energia-egyensúlyt, mint egy szén-dioxid molekula" - hangsúlyozta Mika János. 

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy egy szén-dioxid molekula körülbelül kétszázszor akkora mennyiségben szabadul fel, mint a metán.

"Összességében tehát még mindig a szén-dioxid okozza a klímaváltozás túlnyomó részét, de azért a metán is kellemetlen"

- fogalmazott.

A szén-dioxid úgy kerülhet be a levegőbe, hogy a korábban a talaj alá került növényi maradványok bomlásnak indulnak és szén-dioxid is keletkezik, ez pedig olvadáskor kijut a fagyott talajból. 

"Azonban a melegedésnél nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a tenyészidőszak időtartamának növekedése segíti a most kint lévő növényeket a fejlődésben, amelyek pedig asszimiláció útján szén-dioxidot építenek be magukba. Tehát minden bizonnyal a melegedés a mostani növénytakaró szempontjából erőteljesebben esik a latba, mint a föld alól kiszabaduló szén-dioxid" - mutatott rá Mika János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×