eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Eddig nem tudták, mi határozza meg a teák ízét

Eddig nem tudták, mi határozza meg a teák ízét

A teacserje (Camellia sinensis) genomját szekvenálták kínai kutatók, tanulmányuk magyarázatot ad arra, mi határozza meg a különféle teák ízét.

A kamélia a teafélék családjának egy nemzetsége, több mint 100 fajt sorolnak ide, de a legnépszerűbb teafajtákat, köztük a feketetea, a zöldtea, a Oolong-tea, a fehértea és a csaj mind a Camellia sinensis cserje levelei adják.

"Sok különböző íz létezik, de rejtély, hogy mi határozza meg őket, mi a tea ízeinek genetikai alapja" - mondta a Hszinhua kínai hírügynökségnek Lizhi Gao, a Kunmingi Botanikai Intézet növény genetikusa, a Molecular Plant című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Gaónak és kutatócsoportjának több mint öt évbe telt, hogy a tea genomját szekvenálják, azaz meghatározzák a DNS-molekula bázissorrendjét.

A teacserje genomja jóval több, 3,02 milliárd bázispárt tartalmaz, mint a kutatók feltételezték. Ez több mint négyszerese a kávé genomjának méreténél és jóval több, mint a legtöbb szekvenált növényfajban lévő bázispár.

Gao becslései szerint a tea genomjának több mint felét az úgynevezett ugráló gének teszik ki, amelyek a genomon belüli helyzetváltoztatásához szükséges enzimeket kódolják. Ez eredményezi a tea genom méretének "drámai kiterjedését", amely valószínűleg elősegítette, hogy a növény a különböző éghajlatokhoz és környezeti stresszekhez adaptálódjon Ázsiában, Európában, Afrikában, Amerikában és Óceániában - magyarázta a kutató.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a tea íze nagy részt a koffeinnek, a teanin aminosavnak és a flavonoidoknak, köztük a keserű katechinnek köszönhető.

Gao kutatócsoportja kimutatta, hogy a teacserje levelei nemcsak nagy mennyiségű katechint, koffeint és más flavonoidokat tartalmaznak, de több olyan többszörös génkópiák is van bennük, amelyek előállítják a koffeint és a flavonoidokat. Ugyanakkor nem találtak jelentős különbséget a teacserje teanin és a kamélia családba tartozó - teakészítésre alkalmatlan - más fajok teanin tartalma között.

"Ez magyarázza, hogy egyes jól ismert, gyönyörű virágú kaméliák levelei és a hagyományos olajkamélia levelei miért nem használhatók teakészítésre, mivel ezekben jelentősen kevesebb katechin és koffein termelődik. "Más szavakkal a koffein és a legtöbb flavonoid kifejeződési szintjei és nem a teanin előállításban részt vevő gének határozzák meg azt, alkalmas-e az adott kamélia faj teakészítésre" - tette hozzá a kutató.

A teaacserje genomjának szekvenálása segíteni fogja a teatermelőket új, jóval szélesebb ízvilágú fajok kifejlesztésében, és segíteni fog a tea orvosi felhasználásában is - közölte a kínai kutató.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×