eur:
397.71
usd:
367.71
bux:
89971.53
2025. március 22. szombat Beáta, Izolda
Eddig nem tudták, mi határozza meg a teák ízét

Eddig nem tudták, mi határozza meg a teák ízét

A teacserje (Camellia sinensis) genomját szekvenálták kínai kutatók, tanulmányuk magyarázatot ad arra, mi határozza meg a különféle teák ízét.

A kamélia a teafélék családjának egy nemzetsége, több mint 100 fajt sorolnak ide, de a legnépszerűbb teafajtákat, köztük a feketetea, a zöldtea, a Oolong-tea, a fehértea és a csaj mind a Camellia sinensis cserje levelei adják.

"Sok különböző íz létezik, de rejtély, hogy mi határozza meg őket, mi a tea ízeinek genetikai alapja" - mondta a Hszinhua kínai hírügynökségnek Lizhi Gao, a Kunmingi Botanikai Intézet növény genetikusa, a Molecular Plant című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Gaónak és kutatócsoportjának több mint öt évbe telt, hogy a tea genomját szekvenálják, azaz meghatározzák a DNS-molekula bázissorrendjét.

A teacserje genomja jóval több, 3,02 milliárd bázispárt tartalmaz, mint a kutatók feltételezték. Ez több mint négyszerese a kávé genomjának méreténél és jóval több, mint a legtöbb szekvenált növényfajban lévő bázispár.

Gao becslései szerint a tea genomjának több mint felét az úgynevezett ugráló gének teszik ki, amelyek a genomon belüli helyzetváltoztatásához szükséges enzimeket kódolják. Ez eredményezi a tea genom méretének "drámai kiterjedését", amely valószínűleg elősegítette, hogy a növény a különböző éghajlatokhoz és környezeti stresszekhez adaptálódjon Ázsiában, Európában, Afrikában, Amerikában és Óceániában - magyarázta a kutató.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a tea íze nagy részt a koffeinnek, a teanin aminosavnak és a flavonoidoknak, köztük a keserű katechinnek köszönhető.

Gao kutatócsoportja kimutatta, hogy a teacserje levelei nemcsak nagy mennyiségű katechint, koffeint és más flavonoidokat tartalmaznak, de több olyan többszörös génkópiák is van bennük, amelyek előállítják a koffeint és a flavonoidokat. Ugyanakkor nem találtak jelentős különbséget a teacserje teanin és a kamélia családba tartozó - teakészítésre alkalmatlan - más fajok teanin tartalma között.

"Ez magyarázza, hogy egyes jól ismert, gyönyörű virágú kaméliák levelei és a hagyományos olajkamélia levelei miért nem használhatók teakészítésre, mivel ezekben jelentősen kevesebb katechin és koffein termelődik. "Más szavakkal a koffein és a legtöbb flavonoid kifejeződési szintjei és nem a teanin előállításban részt vevő gének határozzák meg azt, alkalmas-e az adott kamélia faj teakészítésre" - tette hozzá a kutató.

A teaacserje genomjának szekvenálása segíteni fogja a teatermelőket új, jóval szélesebb ízvilágú fajok kifejlesztésében, és segíteni fog a tea orvosi felhasználásában is - közölte a kínai kutató.


VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
Itt a tavaszi allergiaszezon – figyeljen az is, aki most nem allergiás

Itt a tavaszi allergiaszezon – figyeljen az is, aki most nem allergiás

A tavaszi allergiák és a tünetek a teljes magyar lakosság csaknem tíz százalékát érintik, néhány éven belül pedig akár 20-25 százalék is lehet ez az arány – mondta az InfoRádióban Nékám Kristóf. Az allergológus szerint érdemes akkor is elmenni az orvoshoz, ha valaki nem tudja biztosan, mire allergiás, mert teszttel egyszerűen és gyorsan ki lehet mutatni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.24. hétfő, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×