eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Fura tüneteket produkált a szétesett DNS

Fura tüneteket produkált a szétesett DNS

Magányosság, elvesztett szaglás vagy túl fényes szőr lehetett a kihalásuk oka.

A Föld utolsó gyapjas mamutjaiban olyannyira felhalmozódtak a genetikai eredetű betegségek, hogy elveszítették szaglásukat, kerülték egymás társaságát és szőrzetük különösen fényessé vált - állapították meg kutatók, akik a kihalt állatok ősi DNS-ét vizsgálták mutációk után kutatva.

Az eredmények a jelenleg élő állatok fajfenntartásához járulhatnak hozzá

- olvasható a BBC hírportálján.

Rebekah Rogers, a Berkeley-ben lévő Kaliforniai Egyetem szakértője, a kutatás vezetője szerint a mamutok örökítőanyaga "szétesett, épp mielőtt kihaltak".

A tudósok 4000 éve élt mamutok ősi DNS-ét vizsgálták, és összevetették azt egy 45 ezer éve élt példány örökítőanyagával - ebben a korban még jóval nagyobb volt a faj populációja.

Fura tüneteket produkált a szétesett DNS

A gyapjas mamutok egykor gyakori élőlények voltak Észak-Amerikában és Szibériában, ám környezeti tényezők és valószínűleg a vadászó emberek miatt mintegy tízezer éve megkezdődött a kihalásuk. Csak kisebb populáció maradt fenn egészen négyezer évvel ezelőttig.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×