eur:
394.58
usd:
370.87
bux:
66500.28
2024. április 16. kedd Csongor

A terhes nő hiányos táplálkozása okozhatja a gyerek fejlődési elmaradását

Az anyák terhesség előtti és alatti táplálkozásának javításával csökkenthető a gyerekek fejlődési lemaradása egy amerikai tanulmány szerint.

Minden harmadik gyermeket sújt a fejlődő országokban a növekedés elmaradása, amely visszafordíthatatlan testi és szellemi károsodást okoz - állapította meg a kedden megjelent tanulmány.

A 137 fejlődő ország adatait elemző harvardi kutatócsoport szerint a növekedés elmaradásának legfontosabb oka a korlátozott magzati fejlődés (FRG), amelynek következtében a baba abnormálisan kis súllyal jön világra.

2010-ben 44,1 millióra becsülték a növekedésben elmaradott kétévesek számát, ezen esetek majdnem egynegyede az FRG számlájára írható a kutatók szerint.

A szakemberek úgy vélik, hogy eredményeik alapján paradigmaváltásra van szükség, a gyerekekre irányuló programoknak a leendő anyákra is összpontosítaniuk kell.

Kathlyn Andrews kutatásvezető a Reutersnek adott telefoninterjúban elmondta, nagyobb fontosságot kell tulajdonítani annak, hogy a kismamának elég élelme legyen, a táplálék minőségét kiegészítőkkel kell javítani.

Az FRG-ről eddig is tudták, hogy egyike a növekedési elmaradás számos okának, de ez volt az első tanulmány, amelyik minden egyes ok relatív súlyát megállapította.

Az okok között a második a rossz higiénia, a harmadik a gyermekkori bélhurut, az esetek 16,4, illetve 13,2 százaléka írható a számlájukra a kutatók szerint. A további okok között voltak a fertőzések, a gyerekek hiányos táplálkozása és a hamar abbahagyott szoptatás.

Tavaly az ENSZ célul tűzte ki, hogy 2030-ra megszünteti az éhezést és a szegénységet.

A növekedés elmaradás mindkét területet érinti, mivel azok a gyerekek, akik első éveikben szegénységben élnek, később rosszabbul teljesítenek az iskolában, ami felnőtt korukban általában gyengébb kereseti esélyekkel jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×