eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Csubakka bevonul a tudománytörténetbe

Csubakkának kereszteltek el egy Pápua Új-Guineában felfedezett röpképtelen bogarat, amely a testét borító sűrű, szőrszerű kinövések miatt emlékeztette a kutatókat a Csillagok háborúja-filmek szőrős vukijára.

A müncheni Állami Zoológiai Gyűjtemény, a Pápua Új-Guinea-i Egyetem és a karlsruhei Természettudományi Múzeum szakemberei négy új ormányosbogárfajt azonosítottak a Pápua Új-Guinea fennhatósága alá tartozó Új-Britannia szigeten és eredményeikről a ZooKeys című folyóiratban számoltak be.

A kutatókat jó ideje foglalkoztatta a gondolat, hogy miért nem észlelték még a fajokban gazdag Trigonopterus bogárnem egyetlen képviselőjét sem a szigeten, holott a Pápua Új-Guineának is otthont adó Melanézia - Óceánia egy földrajzi és etnokulturális régiója a Csendes-óceán nyugati részén, Ausztráliától északra - más területei bővelkednek ezekben a bogarakban.

Mostanáig mindössze a Pápua Új-Guineához tartozó Bismarck-szigeteken azonosították a Trigonopterusok egy faját - írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kutatók végül 18 "keresett" bogarat találtak a sziget erdőségeiben, majd négy fajba sorolták a példányokat. A Trigonopterus chewbacca névadójával ellentétben nem rendelkezik nagy méretekkel, mindössze 2,78-3,13 milliméter hosszú. Teste fekete, lábai és csápjai rozsdabarnák. Amiben azonban nagyon is emlékeztet Han Solo hű cimborájára, az a fejét és a lábait beborító sűrű, szőrszerű kinövés.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×