INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Cáfolta Stephen Hawking világvégejóslatát egy tudós

InfoRádió / MTI
Cáfolta Stephen Hawking világvégéről szóló jóslatát egy neves spanyol tudós, Rafael Yuste azt mondta, brit kollégája nem tudja, mit beszél, amikor az emberiség bukását jövendöli a tudomány és a technika szerinte veszélyesség váló fejlődése miatt.

A New York-i Columbia Egyetem neurológusa egy chilei rádió adásában fejtette ki véleményét a Hawking által mondottakról, miszerint az emberiség a maga ellensége, és saját pusztulását idézheti elő egy nukleáris háború, a globális felmelegedés, a géntechnika által létrehozott vírusok vagy épp a tudomány és a technológia fejlődésének jelenlegi iránya miatt.

A világhírű brit asztrofizikus a BBC sugárzásra váró előadássorozatában, amelyből a brit közszolgálati műsorszóró kedden ismertetett részleteket, azt mondta, ezer-tízezer éven belül katasztrófa következik be a Föld számára.

"Nincs elég ismeretünk ahhoz, hogy kijelenthessünk ilyen dolgokat" - állította a Radio Cooperativa szerdai műsorában Rafael Yuste, aki mintegy száz kollégájával, köztük Nobel-díjas tudósokkal az ötödik nemzetközi jövőkonferencián vesz részt a chilei fővárosban a héten.

Hawking a mesterséges intelligencia ellenőrizhetetlenné válását is a veszélyek közé sorolta. "Nem tudunk eleget az emberi agyról ahhoz, hogy ennyire közvetlen módon egy számítógéphez hasonlítsuk, és azt jövendöljük, hogy a komputerek átveszik majd az agy szerepét" - hangoztatta a spanyol neurológus, az emberi agynak, "az evolúció legtökéletesebb szerkezetének" a működését a legmodernebb technológiákkal feltérképező BRAIN projekt kezdeményezője.

Úgy véli, a mesterséges intelligencia sohasem válhat teljesen függetlenné az emberitől. "Lehetséges, hogy az emberi intelligencia döntően függ a biológiai környezettől, amelyben létrejön, ez esetben pedig nem is lehet másolni" - részletezte.

"A tudomány és az orvoslás történetében egyik siker követte a másikat, ami lehetővé tette, hogy az emberiség megszabaduljon atavisztikus gyökereitől. Az embert sújtó betegségek nagy részét már kezdjük gyógyítani. Ugyanígy lesz az aggyal is" - mondta Rafael Yuste, aki szerint a további haladás nem az emberiség végét, hanem épp ellenkezőleg, egy új kezdetet jelent majd.

A címlapról ajánljuk