eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az orsóféreg-fertőzöttség fokozhatja a nők termékenységét

Fokozhatja a nők termékenységét, ha fertőzöttek egy bizonyos parazitaféreggel - állapították meg a szakemberek.

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány 986 bolíviai bennszülött nő bevonásával készült. Az eredmények szerint azok a nők, akik egész életükben orsóféreg-fertőzöttek (Ascaris lumbricoides) voltak, az átlagosnál kettővel több gyereket szültek.

A bolíviai Tsimane (Chimane) törzs asszonyai átlagosan kilenc gyermeket hoznak világra, és a bennszülött népesség nagyjából 70 százaléka parazitaféreggel fertőzött. A bolygó lakosságának egyébként mintegy harmada él ilyesfajta fertőzéssel.

A kilenc éven át tartó tanulmányból az is kiderült, hogy míg az orsóféreg fokozza a nők termékenységet, addig a horogféreg épp ellenkező hatással bír, és a fertőzött nők az átlagosan hárommal kevesebb gyermeket szültek. A szakemberek szerint a horogféreg képes vérszegénységet okozni, ami terméketlenséghez vezethet.

A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, Aaron Blackwell szerint valószínű, hogy az orsóférgesség megváltoztatja a nők immunrendszerét, aminek következtében könnyebben teherbe esnek - olvasható a BBC News honlapján.

A szakember "érdekes lehetőségnek" nevezte a férgek bevonását a termékenységet elősegítő kezelésekbe, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még rengeteg munka vár a kutatókra addig, amíg bárkinek is ajánlani tudják a módszert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×