eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kimutatható az Ebola vírusa a gyógyult férfiak spermájában legalább kilenc hónapig

Legalább kilenc hónapig kimutatható az ebolavírus a betegségből felépült férfiak egy részének spermájában - derült ki a New England Journal of Medicine című amerikai szaklapban frissen publikált kutatás előzetes eredményeiből. Az orvostudományi folyóiratban közzétett másik tanulmány szerzői kimutatták az első ismert szexuálisan átterjedt ebolafertőzést.

Korábban is kimutatták már a kórokozó nyomait a férfi túlélők ondójában, ám mostanáig nem volt megbízható adat arra vonatkozóan, hogy a vírus mennyi ideig van jelen a testfolyadékban.

Az új vizsgálatban a Sierra Leone-i Freetownból származó 93, tizennyolc éven felüli férfi spermamintáját tesztelték a szakemberek a vírus nyomai után kutatva.

A New England Journal of Medicine című amerikai szaklapban közölt eredmények szerint a betegségük kezdete utáni három hónapban megvizsgált férfiaknak mind pozitív lett a tesztjük.

A megfertőződésük utáni négy-hat hónapban megvizsgáltak több mint felének, míg a hét-kilenc hónap elteltével megvizsgáltak negyedének lett pozitív a tesztje.

Egyelőre nem tudni, hogy a résztvevők egy részének spermájából miért ürült ki hamarabb az ebolavírus, mint másokéból. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) további teszteket végez a mintákon annak meghatározása érdekében, hogy élő és potenciálisan fertőző-e a spermában kimutatott vírus.

"Ezek az eredmények kulcsfontosságú időszakban születtek, emlékeztetve bennünket arra, hogy bár az ebolás esetek száma folyamatosan csökken, a túlélőknek és családjaiknak továbbra is küzdeniük kell a betegség hatásaival" - húzta alá közleményében Bruce Aylward, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa.

Hozzátette: "Ez a tanulmány újabb bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a túlélőknek folyamatos támogatásra van szükségük a felépülésüket követő 6-12 hónapban, hogy legyőzzék a kihívásokat és biztosan ne fertőzzék meg partnereiket".

A kutatók szerint a gyógyult pácienseknek legalább két negatív spermatesztig tartózkodniuk kellene mindenfajta szexuális érintkezéstől, vagy mindenképpen óvszert kellene használniuk.

A tanulmány a Sierra Leone-i egészség- és higiéniaügyi minisztérium, a nemzetvédelmi minisztérium, a WHO és a CDC együttműködésével készült.

Az amerikai orvostudományi folyóiratban bemutatták az első ismert szexuálisan átterjedt ebolafertőzést is. Egy libériai nő márciusban fertőződött meg a vírussal azután, hogy szexuális kapcsolatot létesített egy gyógyult ebolabeteggel. A szakemberek mindkét személy vírusgenomját, illetve a vírusfertőzés lehetséges más forrásait tanulmányozva állapították meg, hogy ez az első ismert ilyen eset.

A nő és a férfi hat hónappal az utóbbi ebolafertőzése, illetve 155 nappal azután, hogy a beteget a vérvizsgálatok alapján vírusmentesnek nyilvánították, létesített védekezés nélküli szexuális kapcsolatot. A férfi spermájában és a nő vérében talált ebolavírus genomja nemcsak teljességgel azonos volt, de különbözött az összes más nyugat-afrikai ebolatörzstől.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az ebolajárvány tavalyi márciusi kitörése óta több mint 11 ezer ember halálát okozta Nyugat-Afrikában, bár úgy tűnik, lassan a vége felé közeledik.

Múlt csütörtökön újabb sikerről számolt be a WHO: először fordult elő 2014 márciusa óta, hogy egy hétre visszamenően nem jelentettek új ebolamegbetegedést Sierra Leonéban, Libériában és Guineában.

A veszély azonban nem múlt el: tíz hónappal gyógyulttá nyilvánítása után ismét válságos állapotban kezelnek Londonban egy skót ápolónőt, aki az év elején ebolafertőzésen esett át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×