eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A tengeri teknősöket veszélyezteti a műanyag szemét

A tengeri teknősök mind a hét faját veszélyezteti a vizekbe került műanyag hulladék: az állatok megfulladhatnak miattuk, beléjük gabalyodnak vagy használhatatlanná válik a költőterületük.

1950 és 2015 között 1,5 millió tonnával 299 millió tonnára növekedett a világ műanyagtermelése, ennek nagy része a tengerekbe kerül - írták az ICES Journal of Marine Science című szaklapban megjelent tanulmányukban brit tudósok. A legújabb kutatások szerint minden második teknős nyelt már le műanyagot. A tengeri madaraknál 95 százalékos lehet az arány.

A szemét miatt a hüllők megfulladhatnak, ha belegabalyodnak vagy éhen is halhatnak, ha eldugítja belső szerveiket. A tengerpartokon felhalmozódó szemétbe beleakadhatnak a tojásrakó nőstények vagy az éppen kikelt fiatal állatok. A műanyag miatt változhat a homok hőmérséklete is, ez pedig befolyásolhatja azt is, milyen neműek lesznek a kikelő teknősök.

A műanyagban lévő vegyszerek a tengeri állatok szaporodását és táplálkozását is befolyásolják.

Szinte minden egyes tengerbe került műanyagdarab most is ott van. Elaprózódnak és műanyag mikrorészecskékből álló levest képeznek, aminek veszélyes hosszú távú következményei vannak - emelte ki Brendan Godley, az Exeteri Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője.

Godley brit, amerikai és ausztrál munkatársaival a teknősök által lenyelt szemétről készült tanulmányokat elemezték. Az adatok az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán, valamint a Földközi-tenger különböző régióiból származnak.

A szakértők arra az eredményre jutottak, hogy az adatok még nem elegendőek annak bizonyítására, hogy a teknősök állománya a műanyag miatt zsugorodik. A teknősök világszintű vándorlása viszont megnehezíti a vizsgálódást. A tudósok szerint sürgősen szükség van több koordinált kutatásra, a teknősökön vagy teknősökben megfigyelt műanyag szemetet pedig jelenteni kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×