eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Már semmi nem lassítja többé a globális felmelegedést?

A Csendes-óceán természetes lehűlése hozzájárult a globális felmelegedés ütemének lassulásához az elmúlt évtizedben, de a jelenség valószínűleg nem fog már sokáig tartani - vélik amerikai tudósok.

A hőmérséklet emelkedésének - az 1980-as és az 1990-es években mért gyors ütemű növekedéshez képest tapasztalt - lassulása komoly fejtörést okozott a tudósoknak, hiszen az üvegházhatású gázok járművek, gyárak és erőművek általi kibocsátásának mértéke mindeközben rekord magasra emelkedett.

A jelenség mögött álló folyamatok megértése kulcsfontosságú lehet a felmelegedés előrejelzése és - a tudósok által a hőhullámokkal, áradásokkal és az emelkedő tengerszinttel összefüggésbe hozott - károsanyag-kibocsátás csökkentéséről szóló megállapodás szempontjából. Emellett szerepet játszhat a decemberi párizsi klímacsúcson is, amelyen csaknem 200 ország képviselői fogják megvitatni a globális klímaváltozás lassításának lehetőségeit.

Három amerikai tudós a rendelkezésre álló adatok segítségével azt vizsgálta, hogyan alakult az Atlanti- és a Csendes-óceán hőmérséklete 1850 óta. Eredményeik szerint a Csendes-óceán egy hűvösebb szakasza segített megmagyarázni a felmelegedés lassulását.

A Science tudományos folyóiratban megjelentett tanulmányukban a tudósok azt írták, a két óceánban észlelt folyamatok együttesen okozták az elmúlt évtizedben tapasztalt lassulást vagy "hamis szünetet" a felmelegedésben.

"Úgy tűnik, a Csendes-óceán volt a fő hajtóerő, az Atlanti-óceán csak kisebb szerepet játszik ebben" - mondta el Michael Mann, a tanulmány egyik szerzője, és a Pennsylvaniai Állami Egyetem tudósa.

A kutató hangsúlyozta, a múltbéli példák arra engednek következtetni, hogy a folyamat visszájára fog fordulni, vagyis a Csendes-óceán a következő évtizedekben inkább erősíteni fogja az emberi tevékenység által kiváltott felmelegedést.

Annak ellenére, hogy a hőmérséklet emelkedésének üteme lassult, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint a tavalyi volt a legmelegebb év a feljegyzések 19. századi kezdete óta.

2013-ban az ENSZ klímatudósokat tömörítő testülete a felmelegedés lassulásának okaként természetes jelenségeket, így az óceánok hőmérsékletének ingadozását, a vulkánkitöréseket és a naptevékenység csökkenését jelölte meg.

"A felmelegedés lassulása mögött valószínűleg különböző tényezők kombinációja áll" - erősítette meg Michael Mann.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×